Kusttraditie op pinkstermaandag: zeezegening in Wenduine

In Wenduine werd is traditioneel de zee gezegend. Op de Zeedijk was er een muzikale evocatie van de 16e eeuwse Legende van het Heilig Kruis. En dat doet wat met het publiek. "De combinatie van die mooie ingetogen muziek met de schepen die je ziet liggen op het water... daar krijg ik het koud van", zegt één van de toeschouwers.

De zeezegening in Wenduine is eigenlijk een jaarlijkse bedanking voor Blankenbergse vissers. Die hebben in de zestiende eeuw na een storm een kruisbeeld opgevist voor de kust van Wenduine. Dat beeld zou afkomstig zijn van de vroegere kerk van Wenduine. De naburige vissers uit Blankenberge brachten het terug en daarvoor kregen ze eeuwige dank, tot op vandaag.

Het zijn ook Blankenbergse vissers die het kruis dragen in de processie op pinkstermaandag. "Die traditie is vele tientallen jaren oud, maar ik voel dat mensen daar nog naar hunkeren", zegt de presentator van de evocatie. "Het is ook een soort van ijking, het begin van het zomerseizoen."

Zangeres brengt dochter van 6 mee 

"Ik ben van Wenduine maar woon zelf al jaren in Scherpenheuvel", zegt de zangeres van de evocatie. "Ik heb dit jaar mijn dochter van 6 meegebracht om haar te tonen wat we hier traditioneel doen. Normaal zing ik binnen in gebouwen, maar hier zingen met het geluid van de zee in je oren, dat geeft een extra dimensie."

Zwemmen in zee?  

Nu de zee gezegend is, beschouwen de inwoners van Wenduine het zeewater als veilig om in te zwemmen. Maar dat ziet deze toeriste niet zitten. "Het is helaas veel te koud om in zee te zwemmen vandaag. Maar volgende maand komen we terug naar Wenduine, hopelijk kan het dan wel!"

Wenduine, zeezegening, pinkstermaandag

Meest gelezen