Mijnwerkers overwegen acties, 27 jaar na sluiting laatste mijn

De kans is groot dat de mijnwerkers bijna 27 jaar na de sluiting van de laatste mijn opnieuw gaan actievoeren. Dat willen ze doen omdat het pensioen van heel wat mijnwerkers op een verkeerde manier wordt berekend, waardoor ze jaarlijks meer dan 2.000 euro te weinig krijgen.

Dit weekend hebben mijnwerkers op een druk bijgewoonde vergadering in Heusden-Zolder beslist om bijna 27 jaar na de sluiting van de laatste mijn actie te gaan voeren. De vergadering werd georganiseerd door de KS-vriendenkring, een vereniging die opkomt voor de belangen van alle werknemers van de Kempische Steenkoolmijnen. 

De actie heeft te maken met de problemen rond het pensioen van de ondergrondse mijnwerkers. Er is destijds wettelijk vastgelegd dat het pensioen van iemand met 20 jaar ondergrondse dienst werd berekend op basis van 30 jaar.

Te weinig pensioen

Nu blijkt dat daar niet helemaal rekening mee wordt gehouden, waardoor mijnwerkers jaarlijks ruim 2.000 tot 2.600 euro te weinig krijgen. En in dit geval zitten mijnwerkers van het oostelijk en westelijk bekken in het hetzelfde schuitje. Als de zaak niet wordt rechtgetrokken gaan de ex-mijnwerkers deze maand nog actie voeren in Brussel.

Meest gelezen