Onweer geeft eeuwenoude linde in Zoutleeuw de genadeslag

De onweersbuien en bijhorende stormwinden van de afgelopen dagen zijn fataal geworden voor de eeuwenoude linde in Zoutleeuw. De beschermde boom moest neergehaald worden omdat de wortels bloot kwamen te liggen. Buurman Jelle, die zich de afgelopen jaren over de boom ontfermde, hoopt dat er snel een nieuwe boom komt.

Zaterdagnamiddag trok een onweer over Zoutleeuw en dat was voor de linde het onweer teveel. "De boom helde al een tijdje over in de richting van de straat", vertelt Jelle Daniels. "Maar zaterdag kwamen de wortels plots bloot te liggen. De technische dienst van de stad besliste dat de boom best werd neergehaald, omdat hij te gevaarlijk overhelde. En zo kwam de 500 jaar oude boom aan zijn einde."

Ontmoetingsplaats

Jelle had zich de jongste jaren ontfermd over de boom, die al jarenlang een ontmoetingsplaats is in Zoutleeuw. "Ik heb er vorig jaar nog lichtjes in gehangen. Het was een beetje een magische plek voor jong en oud. Oudere mensen vertelden hoe ze als kind nog in de boom waren geklommen," mijmert Jelle.

Nieuwe boom

Maar Jelle blijft niet bij de pakken zitten. "Ik zou graag zo snel mogelijk een nieuwe boom zien op deze plaats. Ik heb daarover al contact gehad met de stad. Liefst van al zou ik een nieuwe lindeboom willen. Misschien kunnen we werken met een scheut van de oude boom. Maar dat moet nog bekeken worden."

Meest gelezen