Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Overlevenden en familie van Grenfell-brand starten rechtszaak in VS tegen drie bedrijven

Meer dan 100 overlevenden en verwanten van de brand in de Grenfell Tower in Londen gaan juridische stappen ondernemen in de Verenigde Staten. Ze richten zich tegen drie bedrijven die zij de schuld geven voor de brand, waarbij twee jaar geleden meer dan 70 mensen om het leven kwamen. Dat heeft de Britse openbare omroep BBC gemeld.

De aanklacht richt zich tegen producent Arconic, die de gevelbekleding van de toren heeft voorzien, tegen isolatiefabrikant Celotex en tegen fabrikant van huishoudtoestellen Whirlpool. Als ze de zaak in de VS zouden winnen,  zou het de bedrijven tientallen miljoenen dollars aan schadevergoeding kosten. Whirlpool en Arconic wilden geen commentaar geven. Celotex zei dat ze “hun positie aan het bekijken zijn” in verband met deze zaak.

Wet op de productaansprakelijkheid

De advocaten die de overlevenden en nabestaanden vertegenwoordigen, zullen normaal gezien deze week de rechtszaak in de stad Philadelphia starten op basis van de wet op de productaansprakelijkheid. De bedoeling is om de bedrijven aansprakelijk te stellen voor de letsels die de goederen die ze verkopen, veroorzaakt hebben. De advocaten hebben de stad Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania uitgekozen omdat zowel het Amerikaans hoofdkantoor van Arconic als van Celotex daar gevestigd zijn. 

"Onvoldoende bewijs"

De andere claim die wordt ingediend is tegen de Amerikaanse onderneming Whirlpool. Volgens deskundigen zou de koelkast met vriesvak in appartement nummer 16  waarschijnlijk de oorzaak zijn van de brand. Andere experts spreken dit tegen en menen dat er "onvoldoende bewijs" is om dit als oorzaak van de brand aan te duiden. Ook Whirlpool zegt dat twee onafhankelijke onderzoekers geen bewijs van fout hebben gevonden bij het toestel, en het bovendien voldeed aan alle veiligheidsnormen.

"Interfereren met huidig onderzoek"

Een aantal van de inwoners van de Grenfell-toren hebben geweigerd om zich aan te sluiten bij deze juridische actie. Ze vinden dat de zaak zou kunnen interfereren met het huidige openbare en strafrechtelijke onderzoek.

Een overlever van de brand zei aan de BBC: "We respecteren diegenen die deze stappen willen ondernemen in de VS, en we respecteren ook diegenen die dat niet willen".

In de nacht van 13 op 14 juni 2017 brak de brand uit in de Grenfelltoren in Noord-Kensington in Londen. Tweeënzeventig mensen kwamen toen om het leven, er vielen meer dan zeventig gewonden.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen