Roosburgramp in Zichen herdacht

23 december 1958, het is een datum die in het geheugen van heel wat Riemstenaren gegrift staat. Toen stortte de mergelgroeve Roosburg in Zichen in. 18 mensen stierven toen. En dat wordt jaarlijks herdacht op pinkstermaandag. 

Met een eucharistie en een bloemenhulde aan het herdenkingsmonument in Zichen herdenken de Riemstenaren de Roosburgramp.  Bij die instorting zijn 61 jaar geleden 18 mensen omgekomen. 11 van hen zijn nooit gevonden en liggen dus in de groeve begraven.

Dries Maziers: "Elk jaar sindsdien is er een herdenking geweest, elk jaar was er een eucharistieviering aan het monument. De gemeente heeft dat opgericht enkele jaren na de ramp." Het is niet alleen een herdenking voor de 18 slachtoffers van de Roosburgramp, maar ook andere mensen uit de buurt die tijdens het werk zijn omgekomen, worden herdacht. 

Nog altijd veel volk op de herdenking

Er komen nog altijd veel mensen naar de herdenking. Dries Maziers: "Dat leeft hier nog, en in de omringende parochies. Die willen dat nog herdenken." De viering wordt ook opgeluisterd door vier muziekverenigingen, die voor deze gelegenheid samen spelen. 

Meest gelezen