Nicolas Maeterlinck

Van minder cruiseschepen tot poorten dicht: deze steden binden net als Brugge strijd tegen massatoerisme aan

Het Brugse stadsbestuur wil maatregelen tegen de vele "eentonige" toeristenwinkels. De stad is niet de enige die kampt met massatoerisme. Toeristen helemaal weren wil niemand, maar hoe hou je een stad ook leefbaar voor de inwoners? Brugge kan haar mosterd halen bij steden als Amsterdam, Barcelona en Dubrovnik.

Nog maar eens een chocoladewinkel of een bierwinkel. De stad Brugge is het beu, maar klaagt aan dat ze niet de tools heeft om iets tegen de eentonigheid van toeristenwinkels te doen. Ze vraagt aan de volgende federale en Vlaamse regering om hulp, en verwijst daarvoor naar de Nederlandse hoofdstad Amsterdam, die wél maatregelen neemt.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" (tekst gaat door onder de video):

Videospeler inladen...

1. Amsterdam: AirBnb-regels en paardenkoetsenverbod

Sinds eind 2017 laat Amsterdam inderdaad geen nieuwe winkels meer toe waarvan het aanbod op toeristen is gericht. Dat gaat om winkels die wafels of ijs verkopen, maar even goed om ticketshops en fietsverhuurbedrijven. "Deze regel moet het winkelaanbod in de binnenstad aantrekkelijk en divers houden", zo klinkt het bij de stad. "Want Amsterdam wil een aantrekkelijke en leefbare stad voor bewoners blijven."

Maar dat is niet de enige maatregel die Amsterdam neemt. Zo mogen Amsterdammers hun woning maar maximaal 30 dagen per jaar verhuren. Het gaat dan voornamelijk om het verhuren via AirBnb. Dat platform wordt door stadsbewoners van een toeristische trekpleister vaak met argusogen bekeken. Want het zorgt soms voor overlast in de buurt, en de huurmarkt staat er soms door onder druk. Op de maatregel kwam wel kritiek, want er is vooralsnog geen overeenkomst met AirBnb om te kunnen controleren of mensen die regel wel respecteren.

Verder probeert de stad ook nog zogenoemde "pretvervoer" aan banden te leggen. Zo zijn bierfietsen en paardenkoetsen in een groot deel van het centrum verboden. 

Lees verder onder de foto:

De letters 'I Amsterdam' werden weggehaald van het museumplein in Amsterdam, onder meer omdat ze symbool stonden voor het massatoerisme.

2. Venetië: toeristenbelasting en bikiniverbod

De stad waarmee Brugge wellicht het vaakst vergeleken wordt, is Venetië in Italië. Elk jaar komen zo'n 25 miljoen toeristen naar de stad, terwijl er maar zo'n 50.000 mensen in de stad zelf wonen. Het inwoneraantal is er de laatste decennia zienderogen gedaald. Dat de plek ook massaal veel toeristen aantrekt, zal daar ongetwijfeld voor iets tussen zitten.

Venetië neemt dan ook heel wat maatregelen tegen het massatoerisme. Zo werd er onlangs een toeristenbelasting gestemd. Dagtoeristen zullen vanaf volgend jaar tot 10 euro per dag moeten betalen. Het is de eerste Italiaanse stad die de toeristenbelasting invoert.

De gemeenteraad van Venetië stemde vorige maand nog een reeks nieuwe gedragsregels voor toeristen. Zo zouden toeristen niet meer in zwemkleding mogen rondlopen, en wordt alcohol gebruiken op openbare plaatsen verboden. Het is nog niet duidelijk wanneer die maatregelen zouden ingaan.

Afgelopen weekend werd er in de stad nog betoogd tegen de komst van grote cruiseschepen in de stad. Aanleiding daarbij was een ongeluk, waarbij een groot cruiseschip tegen de kade en een kleinere toeristenboot botste. Daarbij vielen een aantal gewonden. Volgens de inwoners zorgen de cruiseschepen voor vervuiling, en geven de bezoekers van cruiseschepen amper iets uit in de stad, omdat ze vaak maar enkele uren blijven.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" (tekst gaat door onder de video):

Videospeler inladen...

3. Barcelona: controleurs en groepsbezoekenverbod

Maar ook in de Spaanse stad Barcelona is massatoerisme een gekend probleem. Volgens de site Destination Barcelona logeerden in 2017 30 miljoen toeristen in de stad. Ter vergelijking, de stad telt zo'n 1,6 miljoen inwoners.

Er werden dan ook verschillende maatregelen uitgevoerd of aangekondigd in de stad om de toeristenstroom te drukken. Het gaat van een bouwstop voor toeristenaccommodaties tot een licentiestop voor het verhuren van een kamer via platformen als Airbnb. Daarnaast zette het stadsbestuur ook extra inspecteurs in die moeten controleren of iemand illegaal een kamer verhuurt.

Twee maanden geleden kwam de stad nog met een nieuwe maatregel, rond de heropende markthal 'Mercat de Sant Antoni', in het centrum van de stad.  Op vrijdag en zaterdag mogen er geen groepen van 15 of meer mensen de markthal bezoeken. 

Lees verder onder de foto:

Een bord op het strand in de strijd tegen massatoerisme in Barcelona
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

4. Dubrovnik: minder cruiseschepen en sluitende poorten

En dan hebben we nog de Kroatische havenstad Dubrovnik. Een gekende toeristische bestemming, zeker sinds het succes van de HBO-serie 'Game of Thrones'. De stad is regelmatig het decor voor scènes in de serie. De kleine stad telt zo'n 42.000 inwoners, maar ontving vorig jaar nog zo'n 1,27 miljoen toeristen.

Zo'n 2 jaar geleden werden in de stad nog drastische maatregelen genomen. De stad wou via bewakingscamera's het aantal toeristen in de stad constant in de gaten houden. Als er te veel toeristen waren -men dacht aan 8000 toeristen per dag- , zouden de stadspoorten tijdelijk sluiten. De maatregelen is een onderdeel van het plan 'Respect the city', dat weliswaar nog steeds niet helemaal in uitvoering is gebracht.

Wel heeft het stadje het aantal aanmerende cruiseschepen beperkt. Er mogen nu maar 2 cruiseschepen per dag naar de stad komen. Want soms konden dat er tot 5 zijn.

De makers van 'Game of Thrones' vonden Dubrovnik een ideale locatie voor de serie. Het maakte van de plek een nog grotere trekpleister.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen