Vrijstaat Heuvelland wil het platteland doen herleven

In Heuvelland hebben tientallen inwoners “Vrijstaat Heuvelland” opgericht. Zondagmorgen was hun eerste bijeenkomst in Dranouter. Het is een nieuwe burgerbeweging die losstaat van de politiek.

Tientallen Heuvellanders gingen zondag van start met de nieuwe burgerparticipatiebeweging 'Vrijstaat Heuvelland'. Het doel van deze beweging: samen met alle welwillende inwoners de acht Heuvellandse dorpen sociaal en ecologisch vernieuwen.

App om te liften

De inwoners van Heuvelland merken dat de overheid steeds minder investeert in het platteland en willen daarom zelf een aantal initiatieven nemen om Heuvelland aangenamer te maken. Zoals bijvoorbeeld op 't vlak van vervoer. Henk Vandaele uit Kemmel:"Een idee is om te werken rond autodelen. Zijn mensen bereid om in te stappen? Dat moet worden onderzocht. Misschien kunnen we een app op smartphone installeren om elkaar een lift te geven. Dit zijn allemaal mogelijke pistes."

Krachtboerfestival

Vrijstaat Heuvelland wil ook het Krachtboerfestival verder uitbouwen. Dat is een festival met eetkraampjes van lokale boeren, symposium en muziekoptredens. Steven Reynaert organisator van krachtboer: "We brengen landbouw en consument samen. Hoe kunnen we duurzamer consumeren en hoe kan de boer op een rendabele manier werken hier in de streek en in heel Vlaanderen. Het is het verhaal van de korte keten, samenwerking past perfect in de burgerparticipatie van de vrijstaat."

Bedoeling is dat er 2 maal per jaar een infomoment is van de Vrijstaat voor alle Heuvellanders.

Meest gelezen