Videospeler inladen...

Wezen uit Syrië overgedragen aan Frankrijk

2 Nederlandse weeskinderen en 12 Franse kinderen uit families die vochten voor terreurgroep IS zijn overgedragen aan de Nederlandse en de Franse autoriteiten. De operatie om de kinderen over te dragen vond plaats in Ain Issa, in de buurt van de Turkse grens. Volgens de Nederlandse krant de Volkskrant zijn de twee kinderen die naar Nederland zijn gebracht de kinderen van een Belgische jihadist.

De kinderen zaten in vluchtelingenkampen waar tienduizenden mensen verblijven, die gevlucht waren van de gevechten rond het laatste IS-bolwerk in het oosten van Syrië. Op 23 maart werd door een Arabisch-Syrisch Koerdische troepenmacht het einde van het kalifaat uitgeroepen.

Er zitten meer dan 100 Nederlanders vast in Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen, terwijl zich ongeveer 450 Fransen die gelinkt zijn aan IS in gevangenissen en vluchtelingenkampen bevinden. 

De Koerden roepen al maanden op tot de repatriëring van de duizenden vrouwen en kinderen van IS-strijders die in de vluchtelingenkampen verblijven. Vorige week werden twee Amerikaanse vrouwen en zes kinderen overgebracht naar de VS, en er werden ook repatriëringen naar Noorwegen en Oezbekistan georganiseerd. 

"Belgische jihadist"

Volgens de Nederlandse krant de Volkskrant zijn de twee kinderen die naar Nederland zijn gebracht de kinderen van een Belgische jihadist. Volgens de krant gaat het vermoedelijk om de kinderen van 2 en 4 jaar oud van IS-verdachte uit Zwolle die eerder dit jaar overleed in het kamp. Haar Belgische echtgenoot was al eerder overleden, klinkt het.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen