Videospeler inladen...

Tien kandidaten om Theresa May op te volgen in het Verenigd Koninkrijk, wie zijn ze en hoe kijken zij naar de brexit?

In het Verenigd Koninkrijk is de strijd voor de opvolging van Theresa May als leider van de regerende Conservatieve partij officieel begonnen. Tien kandidaten hebben zich gemeld om de Conservatieve partij te leiden. Hier leert u de tien mogelijke opvolgers van May en hun standpunt over de brexit kennen. De nieuwe leider zal een uitkomst moeten bieden voor het brexitvraagstuk en wordt meteen ook de nieuwe Britse premier.

De Britse premier May heeft vorige vrijdag ontslag genomen als leider van de Conservatieve partij. May is er niet in geslaagd om haar deal over de brexit door het parlement te krijgen. Tien andere partijleden voelen zich geroepen om haar op te volgen. Het machtige 1922 Committee binnen de Conservatieve partij heeft bekendgemaakt wie deze tien kandidaten zijn.  

Boris Johnson

Uitgesproken favoriet is oud-minister van Buitenlandse Zaken en fervent voorstander van de brexit Boris Johnson. De 54-jarige Johnson staat ook bij de bookmakers bovenaan. Hij was tijdens het referendum in 2016 het gezicht van de “Leave”-campagne. De ex-burgemeester van Londen nam vorig jaar in juli ontslag als minister van Buitenlandse Zaken uit onvrede over de brexit-onderhandelingen van May.

In een video zei Johnson dat het Verenigd Koninkrijk de EU zou verlaten op 31 oktober “deal of geen deal”. Hij vindt een tweede referendum een “zeer slecht idee” en denkt dat het enkel “verdeeldheid” zou zaaien.

De favoriete opvolger weigert ook om een brexit-factuur van 39 miljard pond te betalen, dat zijn de kosten verbonden aan een uitstap uit de EU. Johnson wil het enkel overwegen “als er betere brexit-voorwaarden worden aangeboden”. Dat zei Johnson in de Sunday Times. “Die 39 miljard pond is van ons", klonk het nog. 

Die 39 miljard pond is van ons

Boris Johnson

De Britten spitten ook het verleden van de kandidaten uit. Zo was er de laatste dagen heel wat te doen over hun drugsverleden. Acht van de tien kandidaten zouden toegegeven hebben dat ze illegale drugs hebben gebruikt. Zo gaf Johnson in 2007 al toe dat hij als student in Oxford cocaïne en cannabis heeft geprobeerd. "Het had geen psychotrope gevolgen, het had ook geen enkel ander effect", zei hij toen. Inmiddels heeft Johnson zijn bekentenissen opnieuw ingetrokken. 

Maar het is vooral kandidaat Michael Gove die veel kritiek te verduren kreeg voor zijn bekentenissen over cocaïnegebruik.  

Michael Gove

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De 51-jarige Michael Gove is minister van Milieu en werd als een zeer bekwaam lid gezien van May haar kabinet. Hij ondersteunde ook haar brexit-strategie. Maar ook hij heeft al wat woelige politieke wateren doorzwommen. Na het ontslag van David Cameron was Gove namelijk de campagneleider van Boris Johnson. Maar op het laatste moment trok hij zijn steun voor Johnson terug in en stelde hij zichzelf kandidaat. Zo werd noch hij, noch Johnson premier.

Gove is ervan overtuigd dat hij de standpunten van het VK en de EU kan verenigen en zo een brexit kan afleveren. Hij is geen voorstander van een tweede referendum. Hij wil de EU zo snel mogelijk verlaten “het liefst voor 31 oktober”. “Als ik moet kiezen tussen geen deal of geen brexit, zal ik voor geen deal kiezen”, zei hij nog.

Het was een misdaad en een fout. Ik betreur het ten zeerste

Michael Gove

Gove kreeg heel wat kritiek over zich heen na bekentenissen over zijn druggebruik als jonge journalist zo'n twintig jaar geleden. De politicus heeft bekend “tijdens verschillende gelegenheden” cocaïne gebruikt te hebben. "Het was een misdaad en een fout, ik betreur het ten zeerste”, biechtte Gove op.

Er volgden veel negatieve reacties op zijn bekentenis. Gove was "niet meer zo jong",  is minister van Justitie geweest en schreef in 1999 een zeer scherp artikel in The Times over hoe hard hij "tegen het versoepelen van regels over het gebruik van cocaïne en andere drugs was". Bovendien zou de VS hem de toegang tot het land kunnen weigeren omwille van zijn verleden met illegale drugs. Ook andere burgers van het VK werden al weerhouden om naar de VS te reizen nadat ze illegaal druggebruik hebben bekend, klonk het in de Britse pers. Gove ontkent dat hij de VS niet meer binnen zou mogen. Maar de hele heisa heeft zijn kandidatuur geen goed gedaan. 

Jeremy Hunt

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De man die Boris Johnson verving toen hij opstapte als minister van Buitenlandse Zaken doet zelf ook een gooi naar het leiderschap van de partij. Hij zou volgens de bookmakers best kans maken. De 52-jarige Jeremy Hunt was zes jaar minister van Volksgezondheid toen hij Johnson opvolgde. Een ministerpost die hem niet populair maakte bij iedereen die werkt in of afhankelijk is van de openbare gezondheidszorg. Volgens artsen neemt de kwaliteit van de zorg enorm af door het gebrek aan middelen.

Hoewel ik liever de EU wil verlaten met een deal, geloof ik dat een brexit zonder deal, beter is dan geen brexit

Jeremy Hunt

Tijdens het referendum was Hunt voorstander om in de EU te blijven. Nu vertelt de politicus in de pers: “Hoewel ik liever de EU wil verlaten met een deal, geloof ik dat een brexit zonder deal beter is dan geen brexit". Al vindt hij het geen goed idee om zich als toekomstige eerste minister te verbinden aan een vaste datum, zonder voldoende tijd te krijgen om opnieuw te onderhandelen en een nieuwe deal te sluiten. Een nieuwe overeenkomst is volgens hem de enige oplossing.

Ook Hunt zou als jongeman volgens de Britse pers al eens drugs gebruikt hebben. Zo zou hij als rugzaktoerist in India cannabisdrankjes gedronken hebben. 

Andrea Leadsom

AFP or licensors

Een andere voorstander van de brexit tijdens het referendum van 2016 was Andrea Leadsom. De 56-jarige Leadsom was de rivale van Theresa May voor de opvolging van David Cameron als premier in 2016. Er ontstond  destijds commotie omdat Leadsom had gezegd dat ze een "geschiktere kandidaat was om premier te worden omdat zij moeder is en May niet". Critici vonden het een oneerlijke aanval en Leadsom heeft zich teruggetrokken uit de campagne.

Het Verenigd Koninkrijk zal de Europese Unie verlaten in oktober, deal of geen deal

Andrea Leadsom

Vorige maand nam de politica ontslag als minister. Ze was "Leader of the House of Commons", dat is een minister die vertegenwoordiger is van de regering in het parlement. Ze stapte op uit onvrede met de aanpak van May.

Leadsom zei over haar eigen aanpak van de brexit dat ze de EU zou aanmoedigen om een deal te bedenken “waar we allemaal mee kunnen leven”. Maar ook dat “het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten in oktober, deal of geen deal".

Dominic Raab

AFP or licensors

Dominic Raab is eveneens een aanhanger van de brexit. De 45-jarige Raab is voormalig brexit-minister, maar nam al na vijf maanden ontslag omdat hij zich niet kon vinden in de aanpak van May. Hij vond dat de deal van May niet overeenkwam met de beloften die de Conservatieve partij had gemaakt tijdens de verkiezingen.

Raab ziet de oplossing voor de brexit in heronderhandelingen met de EU. Hij wil ook nieuwe afspraken maken rond de grens van Noord-Ierland. Daarnaast is ook hij bereid om zonder een overeenkomst de EU te verlaten. De politicus zou van de 39 miljard pond uitstapkosten 25 miljard pond willen behouden en investeren in bedrijven tijdens de brexit-periode.

Raab is de zoon van een Joodse vluchteling. Ook hij was open over zijn druggebruik in zijn jonge jaren. De man bekende dat hij cannabis heeft gerookt als student. “Het was een vergissing”, zei hij. “Ik heb nooit cocaïne gebruikt”, voegde hij nog toe.

Rory Stewart

AFP or licensors

Kandidaat Rory Stewart is een voormalig diplomaat die ooit bijna 10.000 kilometer heeft afgelegd door Iran, Afghanistan, Pakistan, India en Nepal. De 46-jarige Stewart werd onlangs gepromoveerd tot minister van Ontwikkelingshulp. Tijdens het referendum was hij een voorstander om in de EU te blijven. Hij is tegen een “no deal” en steunde de aanpak van May. Hij wil de deal van May niet veranderen en zegt dat “iedereen die beweert deze deal wel te kunnen veranderen zichzelf of het land voor de gek houdt.”

Iedereen die beweert deze deal te kunnen veranderen, houdt zichzelf of het land voor de gek

Rory Stewart

Ook Stewart zijn persoonlijk leven werd uitgespit. De Britse politicus maakte geen geheim van zijn druggebruik. Zo verontschuldigde Stewart zich omdat hij ooit opium heeft gebruikt op een trouw in Iran. “Het was een zeer domme fout die ik 15 jaar geleden heb gemaakt”. 

Sajid Javid

AFP or licensors

Voormalig bankier Sajid Javid was tijdens het referendum tegen de brexit. Toch wil minister van Binnenlandse Zaken Javid de bestaande brexit-deal hervormen en de deal door het parlement krijgen. De 49-jarige Javid zou ook bereid zijn om te vertrekken zonder een deal als dat de enige overblijvende mogelijkheid is. Javid belooft ook geld om een oplossing te vinden voor de Ierse grenskwestie en wil zo de onderhandelingen nieuw leven inblazen. Hij is tegen een tweede referendum over de brexit.

Javid is de zoon van een buschauffeur en werd opgeleid aan de universiteit van Exeter.

Matt Hancock

AFP or licensors

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock, die in een vorig leven econoom was, wou tijdens de campagne van 2016 graag in de EU blijven. De EU verlaten zonder een overeenkomst is volgens de 40-jarige Hancock geen optie. Hij staat open voor een heronderhandeling van de huidige deal, maar wil zich eerder focussen om de deal door het parlement te krijgen. "We moeten de EU voor 31 oktober met een deal verlaten. Ik geloof nog steeds dat dit mogelijk is", zei Hancock nog.

We moeten de EU voor 31 oktober met een deal verlaten. Ik geloof nog steeds dat dit mogelijk is

Matt Hancock

Mark Harper, Esther McVey en Sam Gyimah

Kandidaat Mark Harper werd in 2005 als parlementslid verkozen, eerder had hij als boekhouder gewerkt. Tijdens het referendum steunde de 49-jarige Harper de campagne om in de EU te blijven. Maar als hij nu zou stemmen "zou hij opteren om de EU te verlaten". Hij wil meer tijd om uit de EU te stappen. "Ik zou liever realistisch zijn tegen de mensen en zeggen dat als je echt met een deal wil vertrekken, het gewoon niet voor 31 oktober kan gerealiseerd worden”, aldus Harper.

Ik zou liever realistisch zijn tegen de mensen en zeggen dat als je met een deal wil vertrekken, het niet voor 31 oktober kan gerealiseerd worden

Mark Harper
Esther McVey
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Voormalig tv-presentatrice en voorstander van de brexit Esther McVey nam in november ontslag als minister van Werk uit protest tegen de deal van May. Ook deze 51-jarige politica wil op 31 oktober de EU verlaten “met of zonder deal”.

Sam Gyimah

Sam Gyimah is de enige kandidaat die een voorstander is van een tweede referendum. De voormalige bankier werd parlementslid in 2010.  "Het parlement zit vast, dat weten we allemaal”, zei Gyimah. “We willen het land samen kunnen brengen, daarom denk ik dat een definitief referendum over de brexit de enige manier is om dit te bereiken."

Toch heeft de 42-jarige Gyimah ondertussen op Twitter laten weten dat hij zich terugtrekt als kandidaat. Hij heeft naar eigen zeggen deelgenomen om het debat te verbreden. Maar Gyimah schrijft dat zijn kandidatuur in een te late fase werd ingediend om nog voldoende steun te vinden. 

Elke kandidaat had de steun nodig van minstens acht Conservatieve parlementsleden. Bij Gyimah is dat niet gelukt. 

May blijft tot nieuw verkozen opvolger

Na vanavond moeten de parlementsleden stemmen tot er twee kandidaten overblijven. Daarna zijn het de 150.000 leden van de Conservatieve partij die beslissen wie de nieuwe leider wordt. Waarnemers menen dat vooral Hunt nog een bedreiging kan vormen voor Johnson.

May heeft eind mei haar ontslag aangeboden. Ze kondigde meteen aan waarnemend premier te blijven tot er een opvolger verkozen zal worden. In de week van 22 juli moet de nieuwe premier bekend zijn. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen