Videospeler inladen...

Zorgnet-Icuro: "Versoepel de regels om zorgpersoneel voor rusthuizen te kunnen aannemen"

Woonzorgcentra die te weinig verpleegkundigen vinden, moeten tijdelijk ook niet-verpleegkundigen kunnen aannemen om ouderen te verzorgen. Dat vraagt het netwerk van zorgorganisaties Zorgnet-Icuro aan de Vlaamse regering. Veel rusthuizen vinden vandaag moeilijk personeel en dat brengt de kwaliteit en het aantal plaatsen in de ouderenzorg in gevaar, klinkt het.

De bacheloropleiding verpleegkunde is verlengd van drie naar vier jaar. Daardoor studeren er dit schooljaar nauwelijks bachelors verpleegkunde af. "Vooral woonzorgcentra hebben het moeilijk om hun vacatures in te vullen en zorgmedewerkers met de juiste kwalificaties te vinden volgens de strikte wettelijke vereisten", zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. "Tegelijk stellen we vast dat de bewoners van de woonzorgcentra net meer zorg nodig hebben. Bewoners zijn nu gemiddeld 10 procent meer zorgbehoevend dan 10 jaar geleden."

Vandaag laat de wet toe dat tot 30 procent van de verplichte personeelsnorm verpleging kan worden ingevuld door bijvoorbeeld paramedici of zorgkundigen. "Ons voorstel is om de komende drie jaar tot 50 procent van die norm te gaan. Voorwaarde is wel dat dag en nacht de aanwezigheid van een verpleegkundige is gegarandeerd", vraagt de zorgkoepel. 

Voorzieningen die onvoldoende zorgpersoneel vinden volgens de strikte wettelijke bepalingen moeten mensen met andere kwalificaties in dienst kunnen nemen

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro

"Ook moeten voorzieningen die onvoldoende zorgpersoneel vinden volgens de strikte wettelijke bepalingen mensen met andere kwalificaties in dienst kunnen nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om woonbegeleiders, muziektherapeuten, een mantelzorger met tien jaar ervaring of een Syrische arts die zijn artsendiploma niet gelijkgesteld krijgt. We stellen voor dat zij tot 5 procent van de totale norm aan zorgpersoneel kunnen worden ingezet ter ondersteuning van de bewoners en hun collega's in de zorg."

(Lees verder onder de foto)

"Klinische blik blijft nodig"

Vlaams Zorgambassadeur Lon Holtzer is best te spreken over het idee. "Het is belangrijk dat we in de complexe zorg van woonzorgcentra veel verschillende disciplines kunnen gebruiken. Het is belangrijk dat kinesitherapie, ergotherapie, psychologie en dergelijke naast verpleegkunde hun rol kunnen spelen."

We moeten ook zien dat we niet doorslaan naar de andere kant en de verpleegkundige inzet gaan minimaliseren

Vlaams Zorgambassadeur Lon Holtzer

Toch maakt ze ook een kanttekening. "De zorg voor ouderen in woonzorgcentra wordt zwaarder. Dan heb je de klinische blik van verpleegkundigen echt wel nodig. Dus we moeten ook zien dat we niet doorslaan naar de andere kant en de verpleegkundige inzet gaan minimaliseren."

Zorgnet-Icuro legde de voorstellen op tafel bij zowel Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen als bij de vakbonden. "We hopen op een snelle beslissing om aan dit urgent probleem te verhelpen", beklemtoont de zorgkoepel.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen