Ricardo Smit

Agentschap voor Nucleaire Controle zet licht op groen voor heropstart kernreactor Tihange 2

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) geeft groen licht voor de heropstart van kernreactor Tihange 2. De kernreactor ligt stil sinds augustus vorig jaar. Dat heeft de nucleaire waakhond bekendgemaakt.

In de kernreactor van Tihange 2 zijn er de voorbije maanden betonreparaties uitgevoerd en er is ook een nieuwe dakplaat aangebracht in het bunkergebouw. Na controle van de werken heeft het FANC beslist dat de kernreactor opnieuw opgestart mag worden.

De herstelling was nodig nadat in augustus 2018 betondegradatie werd vastgesteld in het bunkergebouw, waar noodsystemen zoals noodpompen en dieselgeneratoren gehuisvest zijn. Er werden ook afwijkingen vastgesteld aan de betonwapening in het plafond.

De reactor zal in de loop van de volgende dagen opnieuw aan het net worden gekoppeld, volgens de planning van uitbater Engie Electrabel. Die heropstart is normaal voorzien voor 30 juni.

Meest gelezen