Mozkito

Asse waarschuwt voor agressieve buizerds: "Schreeuw en zwaai met je armen"

De milieudienst van de gemeente Asse waarschuwt lopers op de Finse piste voor agressieve buizerds. De voorbije week viel de roofvogel drie joggers aan op de piste.

De Finse piste bevindt zich op het voormalige Asphaltco-domein langs de ringweg in Asse en het loopparcours strekt zich uit tot vlakbij het natuurgebied Waarbeek. Een koppel buizerds heeft in één van de aanpalende bosjes een nest met jongen zitten. En daardoor gedraagt de roofvogel zich zeer territoriaal.

Waarschuwingsborden

Het gemeentebestuur liet deze ochtend speciale bordjes plaatsen die de lopers moeten waarschuwen voor de agressieve buizerd. “We willen de mensen zo de juiste informatie verschaffen”, meldt milieuambtenaar Ben Michiels. “Als de vogel een schijnaanval uitvoert, raden we iedereen aan om lawaai te maken en met de armen te zwaaien. Dat volstaat meestal om het dier te verjagen. Want voor veel mensen is het echt wel schrikken als zo’n buizerd hen belaagt.”

Traumatiserend

Volgens vogelkenner Patrick Versonnen gebeurt het wel vaker dat buizerds een schijnaanval uitvoeren. “En buizerds vallen altijd langs achter aan zodat een aanval altijd onverwacht komt”, luidt het. “Vorige week is in buurgemeente Ternat nog iemand het slachtoffer geworden. De buizerd raakte de voorbijganger zijn hoofd en die liep enkele schrammen op. Ernstige verwondingen zijn uitgesloten, maar voor veel mensen is zo’n aanval echt wel traumatiserend. Maar in 98 procent van de gevallen gaat het om een schijnaanval.”

Loop in groep

Paniek of schrik is helemaal niet nodig, verzekert men bij Natuurpunt. “Zeker als je in groepjes gaat lopen op de Finse piste, gaat de buizerd niet komen”, zegt Versonnen. “Hij richt zich vooral op eenzame lopers. Die gaat hij eerst rustig bestuderen om ze vervolgens eens goed te laten schrikken. Een buizend heeft een spanwijdte van anderhalve meter. Dat is dus geen klein beest meer.”

Meest gelezen