Belgisch-Nicaraguaanse activiste Amaya Coppens vrijgelaten in Nicaragua

In Nicaragua werd de Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens vrijgelaten, dat heeft het Spaanse persbureau EFE gemeld. Volgens Buitenlandse Zaken staat ze op de officiële lijst van vrijgelaten personen in het Latijns-Amerikaanse land. De studente zat negen maanden in de cel. 

De jonge vrouw werd in september vorig jaar opgepakt tijdens een studentenprotest in Leon, een stad op een kleine 100 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Managua. De 23-jarige Coppens zat in de gevangenis in Nicaragua, op beschuldiging van onder meer “terrorisme, brandstichting, en illegaal bezit van wapens”. Ze riskeerde 50 jaar cel. 

Ondertussen is er op Twitter een foto verschenen van een breed glimlachende Coppens aan haar huis in Esteli. Van de vrijgelaten jonge vrouw werd ook een korte video gepost waarop ze lachend en huilend te zien is bij aankomst aan haar huis.  

Amnestiewet gestemd

Gisteren werden in Nicaragua een vijftigtal politieke gevangenen vrijgelaten nadat er dit weekend een amnestiewet werd gestemd. Andere gevangenen die werden vrijgelaten zijn onder andere de journalisten Miguel Mora en Lucía Pineda. Toch is de oppositie tegen deze wet want ze ziet er een manier in om druk te blijven uitoefenen op tegenstanders van de regering van president Daniel Ortega.

Protest tegen autoritair regime

Coppens is de dochter van een Belgische vader en een Nicaraguaanse moeder. De jonge vrouw zat in haar vijfde jaar geneeskunde in Nicaragua. Ze was al langer actief in de studentenbeweging ‘Movimiento Estudiantil 19 de Abril’, maar deed vanaf april vorig jaar ook actief mee aan het protest. Ze had als studentenleidster een voortrekkersrol.

De protesten waar ze aan deelnamen waren aanvankelijk gericht tegen de verhoging van de bijdragen voor de sociale zekerheid. Maar als snel hebben de manifestanten zich ook tegen het autoritaire regime van president Ortega gericht en eisten ze zijn vertrek.

Meer dan 300 doden sinds april vorig jaar

De protestacties werden hardhandig aangepakt door het regime. Er vielen minstens 325 doden sinds het protest op 18 april 2018 losbarstte, honderden anderen werden opgesloten. Zo zouden volgens oppositiebewegingen tussen de 600 en 800 tegenstanders van de president gevangengenomen zijn. Critici beschuldigen Ortega van corruptie en een systematische afbraak van mensenrechten. 

In januari bezocht een delegatie van het Europees Parlement Amaya Eva Coppens in de gevangenis. Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal" over dat bezoek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen