Videospeler inladen...

Op Donau gezonken toeristenboot is geborgen, vier lichamen in wrak gevonden

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is de toeristenboot geborgen die twee weken geleden is gezonken op de Donau. Het wrak is weggesleept naar een dok. In de boot zijn nog 4 lichamen gevonden, vier mensen blijven nog vermist.

De bergingsactie begon dinsdag iets voor 7 uur. Hoewel de boot op een diepte van 9 meter lag en de stroming in de Donau zeer sterk is, werd al vrij vlug een eerste deel van het wrak zichtbaar. Rond de middag was bijna de hele boot boven water gehaald.

Duikers vonden in het wrak 4 lichamen, waaronder dat van een 6-jarig meisje en haar moeder. Dat brengt de dodentol nu op 24. Vier mensen worden nog altijd vermist. Naar hun lichamen wordt morgen voortgezocht, mogelijk zijn ze met het water meegesleurd. Nadat het wrak uit het water was gehaald, is het overgebracht naar een dok in Csepel, een wijk van Boedapest.

Duikers haalden al verschillende lichamen uit het wrak.
AFP or licensors

Bewijsmateriaal weggepoetst?

De meeste slachtoffers zijn Koreaanse toeristen. De Koreaanse televisie meent intussen te weten dat er geknoeid is met de bewijslast van het ongeval.

Het grotere cruiseschip dat bij de aanvaring betrokken was, de Viking Sigyn, zou in Wenen in onderhoud zijn geweest. Daar zijn mogelijk sporen van de aanvaring weggehaald. De Hongaarse politie bevestigt dat niet, maar wil de zaak wel onderzoeken.

In Hongarije is er overigens kritiek op het feit dat het grotere cruiseschip zo snel na het ongeval al is mogen vertrekken. De kapitein van de Viking Sigyn zit wel nog altijd in de cel.  

Zwaarste ongeval in halve eeuw

De toeristenboot zonk op 29 mei nadat hij was geramd door een andere, grotere boot. Aan boord waren 33 passagiers, allemaal Zuid-Koreanen, en 2 Hongaarse bemanningsleden. De voorbije weken waren al 20 lichamen uit het water gehaald. 7 mensen werden gered.

Intussen is ook een strafrechtelijk onderzoek geopend naar het scheepsongeval. De 64-jarige Oekraïense kapitein van de grootste boot is opgepakt en wordt beschuldigd van roekeloos gedrag. Volgens zijn advocaat heeft hij echter geen enkel misdrijf begaan.

Het scheepsongeval was het ergste in een halve eeuw op de Donau, Europa's op één na langste rivier.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen