Afvalrace naar Downing Street 10 gaat verder: zo wordt de nieuwe Conservatieve partijleider én Britse premier gekozen

In het Verenigd Koninkrijk werd er opnieuw gestemd over de opvolger van de Britse premier Theresa May. Er blijven nog twee leden van de Britse Conservatieve Partij over om haar op te volgen als partijleider na deze vijfde stemronde. De verkiezingen volgen het stramien van een afvalrace. De winnaar wordt uiteindelijk dus ook de nieuwe Britse premier. 

Theresa May stapte op 7 juni op als leider van de Conservatieve Partij. Tot er een opvolger is aangeduid, blijft ze wel premier van het Verenigd Koninkrijk. De zoektocht naar die opvolger begon al enige tijd geleden, maar komt de komende dagen pas echt in een stroomversnelling. Al blijft het nog meer dan een maand wachten tot de nieuwe leider en premier bekend is.

Uitgesproken favoriet is oud-minister van Buitenlandse Zaken en fervent voorstander van de brexit Boris Johnson. Hij heeft de afgelopen dagen bovendien nog de  steun gekregen van afgevallen kandidaten zoals Andrea Leadsom en Matt Hancock. Johnson was ook de winnaar van alle stemrondes tot nu. Volgens experts is hij de gedoodverfde opvolger van May, tenzij er nog een enorme verrassing uit de bus komt. Zijn tegenkadidaat is minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

Dit staat er de komende weken te gebeuren.

(Lees verder onder de grafiek)

13 juni: eerste stemronde

De parlementsleden van de Conservatieve Partij waren als eerste aan zet. Alle 313 parlementsleden hebben hun stem uitgebracht op een van de 10 kandidaten.

De bekendste onder hen is Boris Johnson, ex-burgemeester van Londen en voormalig minister van Buitenlandse Zaken. De andere 9 kandidaten waren Michael Gove, Jeremy Hunt, Esther McVey, Dominic Raab, Sajid Javid, Matt Hancock, Mark Harper, Andrea Leadsom en Rory Stewart. Maak kennis met hen en hun standpunten omtrent de brexit.

Alle kandidaten die na deze eerste stemronde minder dan 17 stemmen haalden, vielen meteen af. Dat was het geval voor: Mark Harper, Andrea Leadsom en Esther McVey. Zij werden uitgeschakeld omdat ze de nodige 17 stemmen niet hadden behaald. De anderen gingen door naar de volgende stemronde. 

Matt Hancock, die tijdens de eerste ronde nog 20 stemmen achter zijn naam kreeg, trok zich vorige vrijdag terug uit de race. Hij heeft laten weten dat hij nu de kandidatuur van Johnson zal steunen.

18 tot 20 juni: tweede stemronde (en derde en ... )

Na de tweede stemronde bleven er nog vijf kanidaten over. Ex-brexitminister Dominic Raab viel af. Ook deze keer stemden alleen de Conservatieve parlementsleden. Anders dan bij de eerste ronde vielen de kandidaten af die minder dan 33 stemmen haalden. Het was tijdens deze tweede ronde niet het geval, maar als geen enkele van hen minder dan 33 stemmen behaalde, zou de kandidaat met het laagste aantal stemmen afvallen. 

Na de derde stemronde viel minister van Ontwikkelingszaken Rory Stewart af. Hij haalde slechts 27 stemmen. De vierde stemronde deed Sajid Javid, minister van Binnenlandse Zaken, de das om. En in de vijfde stemronde was het minister van Milieu Michael Gove die de duimen moest leggen.

Nu er nog twee kandidaten overblijven, namelijk Johnson en Hunt, nemen zij het tegen elkaar op in een laatste ronde.

22 juni: laatste stemronde

De parlementsleden hebben het pak uitgedund tot twee kandidaten. Nu is het de beurt aan de naar schatting 125.000 leden van de Conservatieve Partij. Vanaf 22 juni kunnen zij van overal in het land per brief op één van de twee overgebleven kandidaten stemmen.

Week van 22 juli: bekendmaking winnaar

Als alle stemmen geteld zijn, wordt in de week van 22 juli de naam van de nieuwe leider van de Conservatieve Partij bekendgemaakt. Omdat de Conservatieven de regeringspartij zijn, wordt de nieuwe partijleider meteen ook de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Theresa May trekt de deur van 10 Downing Street dan voorgoed achter zich dicht. Haar opvolger wacht de moeilijke taak om de brexit tot een goed einde te brengen.

Meest gelezen