De afvalrace is begonnen: zo wordt de nieuwe Conservatieve partijleider én Britse premier gekozen

Maar liefst tien leden van de Britse Conservatieve Partij zijn kandidaat om Theresa May op te volgen als partijleider. De verkiezingen volgen het stramien van een afvalrace. De winnaar wordt uiteindelijk ook de nieuwe Britse premier. 

Theresa May stapte op 7 juni op als leider van de Conservatieve Partij. Tot er een opvolger is aangeduid, blijft ze wel premier van het Verenigd Koninkrijk. De zoektocht naar die opvolger begon al enige tijd geleden, maar komt de komende dagen pas echt in een stroomversnelling. Al blijft het nog meer dan een maand wachten tot de nieuwe leider en premier bekend is. Dit staat er de komende weken te gebeuren.

Lees verder onder de grafiek:

13 juni: eerste stemronde

De parlementsleden van de Conservatieve Partij zijn als eerste aan zet. Alle 313 parlementsleden brengen vandaag hun stem uit op een van de 10 kandidaten.

De bekendste onder hen is allicht Boris Johnson, ex-burgemeester van Londen en voormalig minister van Buitenlandse Zaken. De andere 9 kandidaten zijn Michael Gove, Jeremy Hunt, Esther McVey, Dominic Raab, Sajid Javid, Matt Hancock, Mark Harper, Andrea Leadsom en Rory Stewart. Maak kennis met hen en hun standpunten omtrent de brexit.

Alle kandidaten die na deze eerste stemronde minder dan 17 stemmen halen, vallen meteen af. De anderen gaan door naar de volgende stemronde.

18 tot 20 juni: tweede stemronde (en derde en ... )

De tweede stemronde is op 18 juni. Ook dan stemmen alleen de Conservatieve parlementsleden. Anders dan bij de eerste ronde vallen nu de kandidaten af die minder dan 33 stemmen halen. Als geen enkele van hen minder dan 33 stemmen haalt, valt de kandidaat af met het laagste aantal stemmen.

Blijven er na de tweede stemronde nog meer dan twee kandidaten over, dan wordt deze manier van stemmen herhaald tot er slechts twee kandidaten overblijven. Zij nemen het dan tegen elkaar op in een laatste ronde.

22 juni: laatste stemronde

De parlementsleden hebben het pak uitgedund tot twee kandidaten. Nu is het de beurt aan de naar schatting 125.000 leden van de Conservatieve Partij. Vanaf 22 juni kunnen zij van overal in het land per brief op één van de twee overgebleven kandidaten stemmen.

Week van 22 juli: bekendmaking winnaar

Als alle stemmen geteld zijn, wordt in de week van 22 juli de naam van de nieuwe leider van de Conservatieve Partij bekendgemaakt. Omdat de Conservatieven de regeringspartij zijn, wordt de nieuwe partijleider meteen ook de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Theresa May trekt de deur van 10 Downing Street dan voorgoed achter zich dicht. Haar opvolger wacht de moeilijke taak om de brexit tot een goed einde te brengen.