Videospeler inladen...

Hacking bij bedrijf in vliegtuigonderdelen, 1.000 werknemers in ons land 2 dagen technisch werkloos

Werknemers van het bedrijf Asco in Zaventem zijn enkele dagen technisch werkloos, omdat de servers van het bedrijf gehackt zijn. Het bedrijf bevestigt dat het sinds vrijdag getroffen wordt door een cyberaanval. Er is een klacht ingediend bij de politie. Het parket laat weten dat er sporen van "ransomware" gevonden zijn op de computers, waarbij hackers losgeld vragen om de geblokkeerde computers opnieuw vrij te geven.

Asco was oorspronkelijk een Belgisch bedrijf maar werd vorig jaar verkocht aan een Amerikaanse groep. Wereldwijd heeft Asco productieafdelingen in vier landen: België, Duitsland, Canada en de VS. Ook in die andere landen zijn de activiteiten stilgelegd.

In ons land werken er een duizendtal werknemers in de vestiging in Zaventem. Die zijn nu technisch werkloos omdat de bedrijfsactiviteiten zijn stilgelegd na de hacking. Zeker vandaag en morgen zal er niet gewerkt worden. 

"We hebben alle in deze materie bevoegde autoriteiten op de hoogte gebracht van deze cyberaanval en externe experten ingeschakeld om het probleem op te lossen", zegt HR-directeur Vicky Welvaert. "We werken er op dit ogenblik met man en macht aan." Welvaert wil zich niet uitspreken over de vraag of het probleem nu inmiddels reeds onder controle is of vanaf wanneer de bedrijfsactiviteiten weer opgestart worden.

Er is in elk geval een klacht ingediend bij de politie. Het parket bevestigt intussen dat er sporen van ransomware zijn gevonden op de computers. Met ransomware blokkeren hackers de computers van een bedrijf en vragen een geldbedrag om de gegevens weer vrij te geven.

Asco levert onderdelen, vooral vleugelkleppen, aan onder meer Boeing en Lockheed Martin. Hun onderdelen worden ook gebruikt voor het nieuwe F-35-gevechtsvliegtuig.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen