Onderzoek naar Antwerps gerecht na moord op Julie van Espen

De Hoge Raad voor de Justitie start een onderzoek naar het gerecht in Antwerpen. Ze doet dat na de moord op Julie Van Espen, begin vorige maand. De bedoeling is om na te gaan of er fouten zijn gebeurd en hoe dergelijke drama's in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Na de moord op Julie Van Espen, begin mei, rezen een aantal vragen over de werking van het gerecht van Antwerpen. De moordenaar van Julie Van Espen, Steve Bakelmans, zat niet in de cel na zijn veroordeling voor verkrachting. De zaak moest nog voor het hof van beroep komen, maar dat proces liet op zich wachten.

Het Antwerps hof van beroep gaf daarvoor eerder al een verklaring. Volgens Rob Hobin, eerste voorzitter van het hof van beroep van Antwerpen, kampte het hof met een enorme onderbezetting. Hij wil dat in de toekomst aanpakken, onder meer door rechters alleen in plaats van met drie te laten zetelen in bepaalde zaken.

Ondanks die verklaring, gaat de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) nu een onderzoek instellen naar het Antwerps gerecht. Zowel de rechtbank als het hof van beroep, het parket en het parket-generaal zullen worden doorgelicht.

De bedoeling van het onderzoek is om te bekijken welke initiatieven genomen kunnen worden om dergelijke tragedies in de toekomst te voorkomen.  Daarvoor gaat de HRJ in alle sereniteit praten met verschillende mensen binnen het Antwerps gerecht. Het rapport met de conclusies wordt pas na de zomer verwacht.

Meest gelezen