Klaps (N-VA) reageert nadat SP.A Antwerpse burgemeesterpost vraagt: "Sjerp behoort toe aan N-VA"

“De sjerp behoort hoe dan ook toe aan N-VA." Johan Klaps, fractieleider van N-VA in de Antwerpse gemeenteraad, laat geen twijfel bestaan over welke partij de burgemeester van Antwerpen mag leveren als Bart De Wever Vlaams minister-president zou worden. Zondag herhaalde SP.A-kopstuk Jinnih Beels nog dat haar partij die post wil invullen.

“Alles gaat goed”. Johan Klaps, fractieleider van N-VA in de Antwerpse gemeenteraad is positief over de samenwerking met SP.A (en Open VLD) in de Scheldestad. Toch dreigt een discussie op de achtergrond die positieve samenwerking te verstoren.

Er zijn namelijk sinds verkiezingsdag speculaties aan de gang over wie de burgemeesterssjerp in Antwerpen krijgt, mocht Bart De Wever minister-president van Vlaanderen worden. Als grootste partij leidt De Wever de gesprekken op Vlaams niveau, en hij verklaarde zichzelf ook "kandidaat minister-president" tijdens de campagne. 

Njet

Eerste schepen Koen Kennis (N-VA) leek daardoor de burgemeesterpost in de schoot te krijgen, maar op 26 mei claimde ook Jinnih Beels, onderwijsschepen voor SP.A, het mandaat. “Waarom zouden wij dat niet kunnen invullen?”, herhaalde ze dit weekend in “De zevende dag”. “Njet. No pasaran. Nee”, tweette N-VA-fractieleider Johan Klaps al snel.

“Er is geen sprake van dat de burgemeesterpost naar SP.A zou gaan, moest die al vrijkomen”, verduidelijkt Klaps in “De ochtend” op Radio 1. Dat de sjerp binnen de partij moet blijven, is “de logica zelve”, vindt hij, want de N-VA heeft dubbel zoveel leden (6) als SP.A (3) in het college. “De sjerp behoort hoe dan ook toe aan N-VA”, klinkt het resoluut.

Er is geen sprake van dat de burgemeesterpost naar SP.A zou gaan

Johan Klaps, fractieleider van N-VA in de Antwerpse gemeenteraad

Nog een post

Er zijn nog andere redenen waarom SP.A op dit moment niet in de ideale positie zit om de sjerp naar zich toe te trekken. De derde schepen van SP.A, naast Jinnih Beels en Tom Meeuws, is bijvoorbeeld nog steeds niet gevonden. Het plan was dat gemeenteraadslid Güler Turan die post zou opnemen, maar sinds zij weigerde uit ongenoegen over het bestuursakkoord met N-VA en Open VLD, neemt Tom Meeuws de functie waar. “Bizar”, zegt Klaps.

Mevrouw Beels moet zich eerst concentreren op de bevoegdheden die ze heeft

Johan Klaps, fractieleider van N-VA in de Antwerpse gemeenteraad

Dat Beels als lijstduwer niet verkozen raakte in het Vlaams Parlement en van 12.815 voorkeursstemmen terugviel op 7843, verstevigt haar positie ook niet. “Mevrouw Beels moet zich eerst concentreren op de bevoegdheden die ze heeft”, wijst Klaps haar terecht. Hij verwijst bijvoorbeeld naar het plan in het bestuursakkoord om de grote uitstroom van jongeren zonder diploma terug te dringen.

"Niet aan de orde"

Hoezeer de discussie over de burgemeesterpost de sfeer zal verzieken in Antwerpen, valt nog af te wachten. Het is alvast “niet aan de orde” om te veranderen van coalitie, zegt Klaps, nadat Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter had aangestuurd op een rechts bestuur met N-VA en Vlaams Belang, die een meerderheid hebben in de stad.

Bovendien is het nog niet zeker dat De Wever de post doorgeeft. Als N-VA niet meestapt in een federale regering, zijn er andere sterkhouders in de partij die de functie van minister-president op zich kunnen nemen, waardoor De Wever op het Schoon Verdiep zou kunnen blijven.

Dit is de samenstelling van het Antwerpse college op dit moment: 

Meest gelezen