Credit: Eric Nam

Met de K van Korea: K-popster Eric Nam in Brussel

Vandaag staat K-popster Eric Nam op het podium van La Madeleine in Brussel. De naam doet misschien niet echt een belletje rinkelen, maar toch heeft de Amerikaans-Koreaanse singer-songwriter een heuse fanbase. Zijn succes heeft hij deels te danken aan de toenemende populariteit van het muziekgenre K-pop. 

Eric Nam, geboren als Yoon-Do Nam in de Amerikaanse stad Atlanta, was al van kinds af gepassioneerd door muziek. Hij begon met pianospelen toen hij vier jaar oud was en stapte vijf jaar later over naar cello. Als tiener uploadde Eric regelmatig muziekcovers op YouTube. Zijn video's trokken de aandacht van JYP Entertainment, één van de grootste entertainmentbedrijven in Zuid-Korea. De uitnodiging van JYP Entertainment om auditie te komen doen voor een show wees Nam vriendelijk af. Hij wilde eerst zijn studies afmaken.     

In 2011 studeerde Eric af van Boston College met een diploma International Studies en hij kreeg een job aangeboden als Business Analyst bij Deloitte Consulting. De job in de financiële wereld ruilde hij al snel in voor zijn oorspronkelijke passie: muziek. Niet lang nadat een van zijn YouTube-video's viraal ging, werd hij door de Koreaanse entertainmentgigant MBC uitgenodigd in Seoul om deel te nemen aan de zangwedstrijd "Birth of a Great Star 2". Nam eindigde in de top 5 en had meteen een platencontract te pakken bij B2M Entertainment als soloartiest. 

Sindsdien heeft Eric Nam de wind in de zeilen: in 2014 bracht hij "Ooh Ooh" uit, zijn eerste digitale single. In mei 2014 stond hij op het uitverkochte Seoul Jazz Festival. Drie jaar later speelde Eric Nam drie uitverkochte concerten in New York en Atlanta. In 2018 bracht hij zijn EP "Honestly" uit, die op nummer 6 op de Billboard World Album charts stond.

Op dit moment werkt Eric Nam het Europese deel van zijn wereldtournee af: op zondag 16 juni staat hij in ons land op het podium van La Madeleine in Brussel met een mix van K-pop en r&b.  

Het artikel gaat verder onder de video.

Beluister hier zijn single "Miss you":

K-Wat?

U bent misschien niet zo bekend met K-pop, maar vraag het eens aan jongere generaties. De kans is groot dat zij u van antwoord kunnen dienen. 

K-pop is de afkorting van Koreaanse popmuziek en kenmerkt zich door uptempo nummers en excentrieke Aziatische performers. Het genre combineert verschillende muziekstijlen, zoals hiphop en popmuziek. Eén gegeven blijft wel constant, de Koreaanse taal die elk lied een aanstekelijke schwung geeft. 

K-pop is al sinds de jaren nul van deze eeuw razend populair in Aziatische landen, maar bereikte in 2012 ook de Westerse muziekwereld met het nummer "Gangnam Style", gezongen door de Zuid-Koreaanse zanger Psy. Nadat de media-aandacht voor het virale nummer verminderde, matigde ook de aandacht voor K-pop in onze contreien. Maar het is duidelijk dat het muziekgenre nu opnieuw wereldwijd zijn weg vindt naar de hitlijsten. 

Meest gelezen