Videospeler inladen...

Kritische journalist uit Rusland wordt niet langer vervolgd, "ongezien dat autoriteiten zwichten voor protest"

De Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov wordt niet langer vervolgd. De voorbije dagen was er heel wat protest tegen de arrestatie en het huisarrest voor de kritische journalist. De Russische minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsev heeft aangekondigd dat Goloenov niet langer vervolgd wordt omdat er geen bewijs is voor drugsfeiten. Het huisarrest van Goloenov wordt opgeheven.

De grote publieke verontwaardiging en het steeds groter wordende protest tegen de arrestatie van de Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenob lijkt zijn vruchten af te werpen. De Russische minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsev heeft aangekondigd dat na onderzoek blijkt dat er geen bewijzen zijn voor het vermeende druggebruik van Goloenov.

Goloenov werd vorige week in Moskou opgepakt toen hij een afspraak had met een andere journalist. De politie vond naar eigen zeggen drugs in zijn rugzak en zou ook in zijn appartement drugs gevonden hebben en allerlei materiaal om drugs mee te verhandelen. Volgens zijn advocaat en vrienden is het bewijsmateriaal gefabriceerd. De foto's die op de officiële website van de politie werden gepost na de huiszoeking zijn volgens zijn familie bijna allemaal ergens anders genomen. Ook zou het niet zijn handschrift zijn dat te zien is op de foto's. 

De politie moest later toegeven dat de meeste foto's inderdaad niet bij Goloenov thuis genomen waren, maar dat ze te maken hebben "met een ander crimineel onderzoek dat mogelijk verband houdt met zijn aanhouding."

De journalist kreeg klappen van de politie en werd twaalf uur lang vastgehouden zonder dat hij zijn advocaat mocht contacteren. Na protesten in Moskou en grote publieke verontwaardiging werd Goloenov uit hechtenis vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst. Hij riskeerde een celstraf van 20 jaar voor het illegaal verhandelen van drugs.

Minister van Binnenlandse Zaken Kolokoltsev heeft nu aangekondigd dat onderzoek naar de drugsfeiten wordt stopgezet. "De schuld van Goloenov is niet bewezen. Het huisarrest van Goloenov wordt vandaag ingetrokken", aldus Kolokoltsev.

Ongezien en het is nooit eerder gebeurd dat autoriteiten terugkomen op zo een beslissing

Marijn Trio

De beslissing van de Russische autoriteiten om de vervolging van de journalist stop te zetten is opmerkelijk. "Het is ongezien. Ik kan mij niet herinneren dat het ooit al gebeurd is dat de autoriteiten zwichten voor protest. Alles leek in gang gezet voor een lange slepende rechtsprocedure waarbij de bekende journalist Ivan Goloenov stilletjes zou verdwijnen", zegt VRT NWS-journalist Marijn Trio in "De wereld vandaag".

Het massale protest in de Russische pers waarbij onder meer drie grote kwaliteitskranten hun krant gisteren openden met dezelfde voorpagina en het protest in de journaals van de Russische staatstelevisie lijken indruk gemaakt te hebben op de autoriteiten.

"De bewijzen tegen Goloenov waren duidelijk vervalst. Bovendien is Goloenov volgens zijn vrienden iemand die geen alcohol drinkt, laat staan dat hij drugs zou gebruiken of verhandelen op grote schaal", zegt Trio. De geplande betoging tegen de vervolging van Goloenov van morgen zal wellicht doorgaan zoals gepland. De betoging zal gehouden worden voor meer persvrijheid in Rusland.

Beluister het gesprek met Marijn Trio uit "De wereld vandaag" hier:

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen