Lectrr na beslissing New York Times om politieke cartoons te schrappen: "Internationale cartoonwereld lamgelegd"

The New York Times heeft beslist om vanaf 1 juli géén politieke cartoons meer te publiceren in haar internationale editie. Twee maanden geleden was de krant in opspraak gekomen na een cartoon van de Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Netanyahu. "Dit is een draconische beslissing", reageert cartoonist Lectrr in "De Ochtend". "De internationale cartoonwereld is lamgelegd."

"International New York Times to End All Daily Political Cartoons". Zo kondigde de Amerikaanse krant The New York Times gisteren aan dat ze in haar internationale editie vanaf 1 juli geen politieke cartoon meer zal aanbieden. De samenwerking met de twee vaste cartoonisten wordt ook stopgezet.

Twee maanden geleden kwam de internationale editie onder vuur te liggen na een cartoon waarop de Amerikaanse president Donald Trump te zien is die de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als hond aan de leiband houdt. De bewuste cartoon leverde de krant veel kritiek op, waarna die beslist om te stoppen met "gesyndiceerde" politieke cartoons (dat zijn cartoons die door verschillende media gebruikt worden, red.) . Nu gaat de krant nog een stap verder en heeft ze beslist om geen enkele politieke cartoon meer te publiceren. 

Lees verder onder de tweet met de bewuste cartoon: 

Een van de vaste cartoonisten, Patrick Chappatte, reageert aangeslagen op het nieuws. "Ik leg mijn pen neer met een zucht. Het is vele jaren werk dat ongedaan gemaakt wordt door één enkele cartoon - niet de mijne – die nooit in de beste krant ter wereld had mogen sluipen."

Cartoonist Lectrr: "Internationale cartoonwereld lamgelegd, heel veel schade vanwege één cartoon"

Cartoonist Lectrr - Steven Degryse - vond het zelf ook niet de beste cartoon, maar de reactie van The New York Times vindt hij wel heel verregaand. "Ik kan snappen dat mensen daar aanstoot aan nemen, maar tegelijk is dit wel een heel draconische reactie van The New York Times", vertelt hij in "De Ochtend" op Radio 1.

Dit is wel een heel draconische reactie van The New York Times

Lectrr

Een beslissing met verregaande gevolgen ook. "De krant had een dienst waarbij ze een vijftigtal cartoons aan een 300-tal andere kranten wereldwijd verkocht. Nu is dus een groot deel van de internationale cartoonwereld lamgelegd. Wegens één cartoon is er dus heel veel schade berokkend." Lectrr wijst daarbij ook naar de krant zelf. "Ze hebben vooral zelf een deontologische fout gemaakt, ze hebben de cartoon niet echt gecontroleerd voor ze hem gepubliceerd hebben."

Tegen de beslissing an sich wordt wel geprotesteerd, al denkt Lectrr niet dat dat veel zal uithalen. "Ik denk dat er machtigere dingen spelen dan een groep protesterende cartoonisten."

Ik denk dat er machtigere dingen spelen dan een groep protesterende cartoonisten

Lectrr

Speelt er meer?

Of er meer aan de hand is, is moeilijk te weten te komen. "Waarschijnlijk is er gelobbyd achter de schermen. We krijgen veel signalen uit de Verenigde Staten dat er een en ander "fout" is met de vrije meningsuiting. Er zijn al vaker cartoonisten ontslagen. Ik noem het de kanarie in de koolmijn. Plots krijgen de klagers de bovenhand en is humor verdacht. En dat is een heel vreemde situatie, zeker bij een krant als The New York Times, die vrije meningsuiting altijd uitgedragen heeft als een van haar pijlers."

Plots krijgen de klagers de bovenhand en is humor verdacht

Lectrr

En hoe is de situatie in ons land? "Bij ons is zoiets nog niet aan de orde, al wordt haatmail bijvoorbeeld ook wel meer georganiseerd. De lange tenen gaan zich organiseren en er wordt heel bewust gelobbyd om cartoonisten in diskrediet te brengen. In Vlaanderen valt het nog goed mee, maar in Turkije, tot voor kort een echt cartoonland, zitten de cartoonisten nu in de gevangenis. Eigenlijk zijn wij één van de laatste uitzonderingen. We kunnen ons werk nog comfortabel doen: zowel vanuit de krant zelf, waar we vrij ons ding mogen doen, als vanuit de politiek waar er geen extreme regels zijn. En we worden niet belaagd. Ik hoop dat de situatie zo mag blijven."

Herbeluister hier het gesprek met Lectrr in "De Ochtend":

Meest gelezen