copyright ph-korea.com

Lee Hee-ho overleden, de vrouw die Zuid-Korea mee democratiseerde

Lee Hee-ho, de eerste feministe in Zuid-Korea, is overleden, ze werd 97. Ze kreeg de bijnaam "moeder van alle first ladies". Vanaf de jaren 50 kwam ze op voor de rechten van meisjes en vrouwen, wat in dat toen nog arme Aziatische land verre van evident was. In de jaren 60 trouwde ze met Kim Dae-jung, die ruim een kwarteeuw later, na een turbulente strijd, de eerste democratisch verkozen president was in Seoul. Hij won de Nobelprijs. Maar Lee had die ook verdiend... 

We zouden het kunnen vergeten, maar tot in de jaren 80 was Zuid-Korea een bikkelharde dictatuur, die in een aantal zaken niet hoefde onder te doen voor het noorden van Kim Il-Sung. Maar Zuid-Korea was westers gezind... Aan de zijde van Kim Dae-Jung speelde Lee Hee-ho een erg belangrijke rol in de strijd tegen armoede, de val van de dictatuur en de modernisering van Zuid-Korea, nu 'n economische grootmacht. Ze streefde ook naar verzoening met Noord-Korea, een proces dat nog doorgaat, met horten en stoten.   

met haar man, president Kim Dae-Young, foto elevenmyanmar.com

Moeder des vaderlands

 Lee Hee-ho, een overtuigde christen, nam officieel afscheid met de mededeling dat ze in de hemel verder zal bidden voor het Koreaanse volk, en voor een vreedzame hereniging met het noorden. Vrouwenrechten, vrede, democratie en vriendschap met Pyongyang waren de drijfveren van haar leven.   

Zuid-Korea heeft een grote persoonlijkheid verloren, ze gaf haar leven voor de armen, vrouwenrechten en democratie

president Moon Jae-in

Lee Hee-ho zag het levenslicht in 1922 toen Japan Korea bezette. Na de Tweede Wereldoorlog studeerde ze in de Verenigde Staten. Weer in Zuid-Korea wijdde ze zich aan vrouwenrechten en ze was medestichter van de YWCA, de Young Women's Christian Association.  

In 1962 trouwde ze met de dissidente politicus Kim Dae-jung. Ze kregen 2 zonen. Kim overleed in 2009. Hij zat in de gevangenis, werd ter dood veroordeeld, overleefde moordaanslagen en kreeg de Nobelprijs voor de Vrede in 2000. In 1997 won hij de eerste democratische presidentsverkiezingen in Zuid-Korea. Die tijd wordt in Zuid-Korea "het tijdperk van de zonneschijn" genoemd.   

Kim en Lee, een gouden koppel

Kim en Lee bezochten Noord-Korea in 2000 en organiseerden de eerste top tussen de staatshoofden sinds de oorlog van 1950-53. In 2000 was  Kim Jong Il de opperste leider van Noord-Korea.  

Er kwam een uitgebreide Noord-Koreaanse delegatie naar Seoul voor de begrafenis van Kim Dae-jung 10 jaar geleden. Het is zeer de vraag of dat nu ook zal gebeuren voor Lee Hee-ho. Zelf was zij aanwezig in Pyongyang in 2011 bij de begrafenis van Kim Jong Il.    

Meest gelezen