Videospeler inladen...

Liefde in tijden van oorlog: Jeannine en K.T. zien elkaar eindelijk terug na 75 jaar

Een ontroerend verhaal uit de Tweede Wereldoorlog heeft nu een mooie staart gekregen. In de hoofdrollen een Amerikaanse soldaat, K.T., en een Frans meisje, Jeannine. Ze beleefden aan het eind van de oorlog een romance van twee maanden. Ze verloren elkaar uit het oog maar niet uit het hart. En nu, 75 jaar later, heeft een televisieploeg de twee weer samen gebracht.

Net als in de film, dat is het verhaal van de Amerikaanse soldaat Kara Troy (K.T.) Robbins en Jeannine Ganaye. De setting: het stadje Briey, in het noordoosten van Frankrijk, in het jaar 1944. K.T., dan 23 jaar, is er met zijn regiment gelegerd, Jeannine, dan 18 jaar, woont er. De twee leren elkaar kennen en beleven twee maanden vol prille liefde. Maar aan hun geluk komt een einde wanneer Robbins in zeven haasten moet vertrekken naar het oostelijke front.

De twee zien elkaar niet meer terug, maar blijven de herinnering aan elkaar koesteren. K.T. keert terug naar de Verenigde Staten, sticht er een gezin, maar bewaart te allen tijde een foto van zijn liefje uit Frankrijk. En Jeannine, zij probeert na het einde van de oorlog wat Engels te leren, in de hoop dat K.T. misschien ooit wel zou terugkeren naar Frankrijk.

"Ik heb altijd van je gehouden"

75 jaar later, met de herdenkingen voor D-day in het vooruitzicht, maakt de Franse televisie een reportage en interviewen ze K.T. Robbins. Hun oog valt op die oude foto van Jeannine. K.T. kan niet anders dan hun verhaal te vertellen. Hij had haar graag nog teruggezien, zegt hij, maar hij durft niet meer hopen dat ze nog in leven is.

De journalisten van France 2 zijn geraakt door het verhaal en besluiten om Jeannine op te sporen. En wonder boven wonder, ze leeft nog, ze is intussen 92 jaar en woont in een rusthuis. Wanneer Robbins in Frankrijk is voor de herdenkingen, krijgt hij het nieuws te horen. Hij kan zijn oren niet geloven.

En natuurlijk kan een ontmoeting tussen de twee geliefden niet uitblijven. Een ontmoeting die niet anders kan dan bol staan van de emoties.

Mijn gedachten zijn altijd bij hem gebleven, ik heb altijd gedacht, misschien komt hij wel terug.

Jeannine (92)

"Jeannine Ganaye! Het is zo fijn om je te zien, meisje, ik krijg tranen in mijn ogen", brengt K.T. uit als hij na al die jaren opnieuw oog in oog staat met zijn meisje van toen. "Ik heb altijd van je gehouden. Je bent nooit uit mijn hart geweest", vertelt hij. "Hij zei dat hij van me houdt, zoveel heb ik begrepen van zijn Engels", lacht Jeannine. "Mijn gedachten zijn altijd bij hem gebleven, ik heb altijd gedacht, misschien komt hij wel terug." Waarom keerde K.T. niet terug naar Frankrijk? "Tsja, als je getrouwd bent, dan doe je dat soort dingen niet meer."

K.T. en Jeannine, -hij is weduwnaar, zij weduwe- brengen enkele uren samen door voor hij naar Normandië moet vertrekken. Het afscheid verloopt vol tranen en ze beloven deze keer om elkaar wel opnieuw te zien. "Jeannine, ik hou van je, meisje", aldus K.T. bij zijn vertrek. "Tot binnenkort."

Ook de Franstalige openbare omroep RTBF bracht in zijn journaal het pakkende verhaal van K.T. en Jeannine. Journaalanker Nathalie Maleux reageerde geëmotioneerd op de reportage. Ze pinkte een traantje weg en excuseerde zich voor haar reactie.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de pakkende reportage over K.T. en Jeannine:

Videospeler inladen...

Meest gelezen