Videospeler inladen...

Maatregelen tegen wildparkeren met deelsteps in Brussel: straks verboden zones voor achterlaten van steps

In Brussel komen er maatregelen tegen het wildparkeren van elektrische deelsteps. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd aan onze redactie. Er zullen binnenkort verboden zones ingesteld worden, waar de steps niet achtergelaten mogen worden. Als dat toch gebeurt, kunnen de verhuurbedrijven een boete krijgen.

U heeft ze misschien ook al gezien: de elektrische deelsteps die door de Brusselse straten rijden. Het principe is ook dat de steps overal achtergelaten worden, maar dat veroorzaakt regelmatig hinder voor voetgangers en fietsers. "We stellen vast dat de steps nogal eens achteloos achtergelaten worden en zo de weg versperren voor andere weggebruikers. Het is niet de bedoeling dat zij het slachtoffer worden van het stijgende succes van de step", zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. 

Het is niet de bedoeling dat zij het slachtoffer worden van het stijgende succes van de step

Inge Paemen - Brussel Mobiliteit

Daar wil Brussel nu paal en perk aan stellen. De Brusselse gemeenten hebben allemaal een lijst mogen opstellen van plaatsen waar de steps níet meer achtergelaten mogen worden. Op basis van die lijsten zullen er verboden zones komen, zones waar de steps niet geparkeerd mogen worden. "We zijn die lijsten nu aan het bespreken met de gemeenten. Maar bijvoorbeeld de Unesco-zone, dat is de zone rond de Grote Markt, de Nieuwstraat en het Josaphatpark zijn zones waar we nu al van weten dat er een parkeerverbod komt."

Als de steps toch in zo'n verboden zone achtergelaten worden, kunnen de verhuurbedrijven een boete krijgen. "Er wordt aan een bord gewerkt dat aangeeft dat er geen steps geparkeerd mogen worden. Het is moeilijk om de gebruiker te bestraffen. We kunnen dat wel doen met de operatoren, en dan moeten zij maar bekijken of ze dat doorsturen naar de klant of niet", zegt Paemen. De eerste zones zouden er tegen de zomer komen.

De Unesco-zone, dat is de zone rond de Grote Markt, de Nieuwstraat en het Josaphatpark zijn zones waar we nu al van weten dat er een parkeerverbod komt

Inge Paemen - Brussel Mobiliteit

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen