Popmuziek studeren: vanaf nu kan het aan de KU Leuven

Studenten Musicologie aan de KU Leuven krijgen er vanaf volgend jaar een nieuw vak bij: Popmuziek. Het is een primeur voor Vlaanderen, waar de opleiding Musicologie tot nu toe vooral op klassieke muziek focust.

Het vak Popmuziek komt aan bod in het tweede of derde jaar van de opleiding Musicologie. Ook andere studenten die niet aan de faculteit Letteren studeren, kunnen het vak volgen als keuzevak. "Er is een academisch gedeelte, waar historische lijnen en stijlen bestudeerd worden. Maar er is ook een analytisch gedeelte met de vraag: hoe komt een popnummer tot stand? Zo beluisteren ze geluidsopnames en bestuderen ze studiotechnieken", vertelt professor Jeroen D'hoe, die het vak zal geven.

Terug naar 20ste eeuw

In België is het vak popmuziek een primeur en de universiteit is daar fier op. "Het was al langer een vraag van de studenten die we nu beantwoord hebben", zegt professor D'hoe. "De eerste wortels van de popmuziek gaan terug naar blues en jazz. Ook de liedjes die geschreven werden voor het Broadway Musical Theater horen bij popmuziek. Dan zitten we in de eerste helft van de 20ste eeuw. Het gaat dus over een lange historische context die de studenten gaan leren kennen en zo leren ze hoe popmuziek ontstaan is", vertelt professor D'hoe. 

The Beatles en Amy Winehouse

Doorheen de lessen komen verschillende artiesten aan bod. Zo leren de studenten over The Beatles, Björk en Paul Simon. Maar ook meer actuele artiesten komen aan bod: "James Blake en Amy Winehouse bijvoorbeeld. Dus eigenlijk allemaal interessante figuren uit een andere periode. Daar gaan we dan dieper op in en we kijken hoe zij elementen van vroeger verwerken in hun muziek", aldus professor D'hoe.

Meest gelezen