Videospeler inladen...

PS noemt minderheidsregering met steun PTB in Wallonië een "ernstig denkspoor", PTB: "PS draait rond de pot"

In Namen hebben de Franstalige socialisten van PS vandaag voor de tweede maal gepraat met de uiterst linkse PTB/PVDA over de mogelijke vorming van een nieuwe Waalse regering. PS-kopstuk Paul Magnette wil gaan voor een "zo progressief mogelijke regering", en noemde een minderheidsregering met Ecolo, die wordt gesteund door de uiterst linkse PTB/PVDA "een ernstig denkspoor". Maar na afloop van de gesprekken toonde PTB zich maar een zeer koele minnaar van dat scenario. De partij verwijt de PS "een communicatieoperatie" uit te voeren en uit grote twijfels over verdere gesprekken.

Voorzitter Elio Di Rupo (PS) en zijn partijgenoot Paul Magnette zijn bezig aan een tweede consultatieronde met de Franstalige partijen om te bekijken welke coalities mogelijk zijn voor een nieuwe Waalse regering. De christendemocraten van CDH komen niet meer aan bod, nadat de partij heeft gekozen voor de oppositie. Met de MR was er vrijdag al een gesprek, Ecolo komt morgen langs.

Voor PTB/PVDA kwamen Luiks kopstuk Raoul Hedebouw vandaag samen met voorzitter Peter Mertens en de Franstalige woordvoerder Germain Mugemangango naar het overleg. 

(Lees verder onder de afbeelding)

Voor PTB/PVDA kwamen Luiks kopstuk Raoul Hedebouw (midden) samen met voorzitter Peter Mertens (rechts) en de Franstalige woordvoerder Germain Mugemangango (links) naar het overleg.

"Zo progressief mogelijk"

"We willen nog steeds een zo progressief mogelijke regering vormen", zei Magnette bij aanvang van de gesprekken vandaag. Dat zou een coalitie zijn met PS, Ecolo en PTB/PVDA, zonder de Franstalige liberalen van de MR. "Ik hoop echt dat we overlap kunnen vinden met de PTB/PVDA, en dat we hen kunnen overtuigen dat er wel degelijk iets ondernomen kan worden in Wallonië, met de Waalse middelen", aldus Magnette. 

Maar ook PTB/PVDA stelt zijn voorwaarden om mee te besturen: "We willen een goeie rode wijn, geen slechte rosé die met water is aangelengd", zei Hedebouw  (PTB/PVDA) bij het binnengaan. Na het overleg, dat 's middags werd onderbroken voor de eedaflegging van de Waalse parlementsleden, zei Hedebouw dat hij tot dan enkel "plat water" had gezien. 

Volgens Hedebouw heeft de PS namelijk al lang overeenkomsten met de MR, al doet PS-voorzitter Di Rupo dat van de hand als een "leugen". Als er door de gespannen sfeer tussen de twee partijen geen regeerakkoord kan worden gevonden met de PTB/PVDA, kan de PS nog altijd proberen een minderheidskabinet met Ecolo te vormen, gesteund door de PTB/PVDA, zei Magnette. "Die formule bestaat in negen van de 28 landen van de EU. Het is een ernstige piste, die het parlement meer rechten geeft".

Eindigen de gesprekken?

Maar de PTB/PVDA zelf ziet zo'n scenario niet zitten. "We zijn niet echt warm om in zo'n regering te stappen", zei kopstuk Raoul Hedebouw na afloop van de gesprekken vandaag. "We zien dat de PS gewoon rond de pot draait en met een communicatieoperatie bezig is om te kunnen rechtvaardigen dat ze met de MR zullen besturen."

Volgens Hedebouw bleven de gesprekken over een mogelijke regeringsvorming verder ook "heel algemeen". "We hebben gevraagd wat ze willen veranderen in Wallonië, maar daar kwam niets op tafel." Eindigen de gesprekken dan? "Ze zullen in elk geval niet veel verder gaan. Ik voel echt niet dat er iets aan het leven is", verklaarde Hedebouw. "Ze willen doorgaan zoals ze altijd gedaan hebben, met een beetje die arrogantie van een grote partij."

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil naar eigen zeggen donderdag verder praten met de PTB/PVDA. "We hebben vandaag geprobeerd over de toekomst te praten, terwijl PVDA het constant over het verleden heeft. We hebben onderhandeld en er zijn verschilpunten, maar we zijn allemaal hier om oplossingen te vinden", op voorwaarde dat "PVDA bereid is zijn verantwoordelijkheid te nemen". Afwachten of de marxisten donderdag nog op gesprek zullen komen.

Videospeler inladen...

Bekijk hier zelf welke coalities mogelijk zijn om een Waalse regering te vormen: 

Parallel

Een Waalse minderheidsregering met gedoogsteun van de uiterst linkse PTB vanuit de oppositie lijkt sterk op het scenario voor een minderheidsregering tussen de N-VA en Vlaams Belang, dat aan Vlaamse kant de ronde doet. Vrijdag zei N-VA-fractieleider Peter De Roover nog in "De afspraak op vrijdag" dat zijn partij wil bekijken hoe ver Vlaams Belang wil gaan om deel te nemen aan een bestuur: "Als zij de lat daarbij op een niveau in de buurt van de N-VA leggen, dan zouden wij wel heel gek zijn om de kiezer opzij te schuiven", klonk het. 

En ook op het federale niveau vragen de partijen aan de uitersten van het politieke spectrum, die er bij de verkiezingen sterk op vooruit gingen, om aandacht. Vorige week hadden Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) en PTB/PVDA-voorzitter Peter Mertens nog zware kritiek op Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A). Zij  bekijken als informateurs welke federale coalities mogelijk zijn, maar hadden in hun eerste gespreksronde geen overleg met Vlaams Belang of PTB/PVDA. "Wij vinden dat ze de PTB/PVDA hadden moeten ontvangen", zegt nu ook PS'er Magnette. 

Bekijk hieronder het verslag van "Terzake":

Videospeler inladen...

Onze reporter Willem Van Mullem geeft meer uitleg in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen