School voor hoogbegaafde kinderen in Leuven

In Leuven komt er vanaf september onderwijs op maat van hoogbegaafde kinderen. Ze zullen tijdens de gewone schooluren de lessen kunnen volgen en het aanbod wordt op maat uitgewerkt.

Het initiatief komt van Kim Kiekens uit Kessel-Lo. Zij is zelf moeder van drie hoogbegaafde kinderen en vindt voor hen geen aangepast onderwijs. Daarom gaat ze het vanaf september maar zelf doen, vertelt ze:  "We sukkelden zelf al een tijdje met het vinden van de juiste ondersteuning voor onze kinderen. Uit een eigen marktonderzoek blijkt dat ook heel wat andere ouders op zoek zijn naar een oplossing". 

Meer en sneller

Aangepast onderwijs betekent dat er niet alleen méér moet worden aangeboden en dieper op de leerstof moet worden ingegaan, maar dat ook het tempo hoger moet liggen. "Vaak is meer aanbieden niet genoeg. Het moet gewoon veel sneller gaan omdat de kinderen alles snel begrijpen en een grotere leerhonger hebben. Ze willen graag de volgende stap weten en vinden het niet leuk om te wachten. Doe je dat niet, dan geraken ze gedemotiveerd en haken ze af."

Emotioneel

Hoogbegaafd zijn is dan ook niet altijd een lachertje. "Hun persoonlijkheid maakt dat ze veel willen weten, dat ze voelen dat ze wat anders zijn. Daarop moet ingespeeld worden. Problemen als klimaatproblematiek begrijpen ze heel snel, maar ze zien geen oplossingen vanwege hun leeftijd, dat doet wat met kinderen", vertelt Kim. "Het gaat dus verder dan extra leerstof aanbieden of sneller lesgeven. Belangrijk is bijvoorbeeld ook dat ze in contact komen met kinderen die met dezelfde problemen zitten."

Burn-out

Heel wat kinderen die hoogbegaafd zijn, vertonen tekenen van een burn-out of een depressie. "Ze verliezen soms hun motivatie in leren, wat erg jammer is, want dat is net hun talent. Daarin moeten ze dus gesteund worden", vertelt Kim. "Daarom zal ik volgend jaar zelf voor de klas staan, samen met Saskia Buyckx, experte in pedagogie en passend onderwijs. Op termijn hopen we uit te breiden naar ofwel meer deeltijdse trajecten, ofwel naar voltijds onderwijs."

Meer informatie over het onderwijs voor hoogbegaafde kinderen vind je op de website van Spring-stof

Meest gelezen