Herinneringen aan de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog welkom in Ieper

Wie foto's, tekeningen, andere documenten, voorwerpen en verhalen heeft die te maken hebben met de tijd vlak na de Eerste Wereldoorlog in Ieper, kan die op zaterdag 15 juni binnenbrengen in het In Flanders Fields Museum. Volgend jaar wordt er een tentoonstelling mee gebouwd over de wederopbouw van de "verwoeste gewesten".

Toen de wapens zwegen op 11 november 1918 bleef Ieper achter als een verwoeste stad, een lugubere gatenkaas waar niemand meer woonde.  Wat moest er met die resten gebeuren?

De Britse minister van oorlog Winston Churchill opperde om de ruïnes te bewaren zoals ze waren, als "holy ground" of heilige grond. Iets wat later zou gebeuren met het Franse dorp Oradour-sur-Glane na de Tweede Wereldoorlog.

Er gingen ook stemmen op om een modern Ieper te laten verrijzen, ontworpen door vooraanstaande architecten. Er was in binnen- en buitenland hevige discussie hierover. Maar uiteindelijk koos het stadsbestuur voor een zo getrouw mogelijke kopie van de verwoeste stad.

Over de periode meteen na de Eerste Wereldoorlog bereidt het In Flanders Fields Museum een tentoonstelling voor, en roept daarvoor de hulp in van het publiek. Wie documenten, voorwerpen, foto's en verhalen heeft omtrent het verblijf in den vreemde, de terugkeer naar de Westhoek en de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog mag die op zaterdag 15 juni binnenbrengen in het Kenniscentrum van het Museum in de Lakenhalle in Ieper.

Ook met andere objecten en papieren over de Eerste Wereldoorlog kunt u er terecht. Alles wordt dan gedigitaliseerd. Op die manier wordt erfgoed over de wederopbouw bewaard en ingezet voor het evenementenproject "Feniks" dat in 2020 de wederopbouw van de Westhoek als onderwerp heeft.

Meest gelezen