Tijgermuggen nemen de auto naar ons land

De tijgermug is dit jaar nog niet gespot in ons land. Dat zegt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Al is dat geen garantie dat ze niet zullen opduiken. Er zijn namelijk nieuwe toegangswegen: de tijgermuggen reizen namelijk mee met automobilisten vanuit de gebieden in Europa waar ze gevestigd zijn.

Tijgermuggen (Aedes albopticus) zijn afkomstig uit Azië. Ze zijn kleiner dan gewone muggen, hebben gestreepte poten en kunnen pijnlijk steken. Maar ze kunnen ook ziektes zoals dengue overbrengen.

Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen monitoren de aanwezigheid van de tijgermug in ons land. In 2018 zijn op 5 verschillende plaatsen tijgermuggen gevonden. Bij dat onderzoek ontdekten de wetenschappers dat de muggen ons land bereiken via nieuwe toegangswegen.

"De tijgermuggen die we vorig jaar vonden, zaten op de parkings langs autosnelwegen die van Frankrijk en Duitsland komen. Waarschijnlijk liften de tijgermuggen mee met de auto vanuit de gebieden in Frankrijk en Duitsland waar ze gevestigd zijn", zegt Wim Van Bortel, coördinator van het muggenmonitoringproject van het ITG, aan Radio 2 Antwerpen.

"Dat was nieuw voor ons. Het was de eerste keer dat de soort ons land op die manier bereikt heeft. Met de vakantie voor de deur is de kans best groot dat de tijgermug opnieuw met het autoverkeer zal meereizen naar ons land."

"Geen zorgen maken"

We hoeven ons daar niet meteen zorgen om te maken, zegt Van Bortel. "We volgen dit goed op. Tot hiertoe spreken we enkel over een aantal larven en enkele individuele muggen. Het zijn dus nog geen grote aantallen, het blijft echt een kleine observatie."

Ook voor de verspreiding van ziektes is er niet meteen een risico. "Tijgermuggen zijn op zich niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel drager zijn van ziektekiemen. Die ziektekiemen moeten ook eerst het land binnenkomen, bijvoorbeeld via reizigers, voor de tijgermug drager kan worden."

De muggen die de wetenschappers vorig jaar vonden, hebben de winter niet overleefd. Dit jaar zijn nog geen tijgermuggen in ons land gespot, al is dat geen garantie dat ze niet opnieuw opduiken. "We zijn midden april gestart met ons onderzoek en we gaan door tot het einde van de zomer", zegt Van Bortel. "Het is belangrijk dat we dit blijven opvolgen."

Meest gelezen