Videospeler inladen...

Tom Meeuws (SP.A): "Als N-VA bestuurt met Vlaams Belang, dan is er een majeur probleem van nationale orde"

De voorzitter van de SP.A-afdeling Antwerpen Tom Meeuws heeft in "Terzake" aangegeven dat hij zich niet kan inbeelden dat N-VA een Vlaamse regering zou vormen met Vlaamse Belang. "Als dat zou gebeuren, dan is er een duidelijk majeur politiek probleem van nationale orde", zegt Meeuws. Over de mogelijke opvolging van burgemeester De Wever in Antwerpen nuanceert hij de ambitieuze uitspraken van Jinnih Beels. "De opvolger van de burgemeester moet een geboren verbinder zijn. Jinnih Beels is dat, maar er zijn nog andere politici die dat kunnen", aldus Meeuws.

Tom Meeuws van SP.A Antwerpen heeft klare taal gesproken over de gevolgen van een hypothetisch regeerakkoord met Vlaams Belang. N-VA-voorzitter Bart De Wever probeert een Vlaamse regering te vormen en hij voert ook nog gesprekken met Vlaams Belang.

"Dat Bart De Wever praat met Vlaams Belang, dat komt hem toe. Als uw vraag zou zijn, wat als hij met Vlaams Belang zou gaan besturen. Dan is er een heel duidelijk majeur politiek probleem van nationale orde. De Antwerpenaren zullen het niet graag horen, maar in dat geval als het zo hard regent in Brussel, zal het druppelen in Antwerpen. En niet omgekeerd", aldus Meeuws in "Terzake".

Meeuws nuanceert die boodschap onmiddellijk. "Voor alle duidelijkheid, ik heb mijn burgemeester tijdens de onderhandelingen in Antwerpen leren kennen als iemand die in zijn politiek handelen het mensenrechtenkader als een kompas hanteert. Ik heb hem zo leren kennen en ik kan het mij niet inbeelden dat hij zou besturen met Vlaams Belang."

Jinnih Beels zou burgemeester van Antwerpen kunnen vervangen als hij vertrekt, maar er zijn nog andere politici die dat zouden kunnen doen

Tom Meeuws

Tom Meeuws komt in "Terzake" ook terug op de uitspraken van Jinnih Beels over de opvolging van burgemeester Bart De Wever in Antwerpen als die zou overstappen naar de Vlaamse regering. Beels (SP.A) schoof zichzelf naar voren als mogelijke kandidaat.

"De huidige burgemeester (Bart De Wever) houdt de coalitie in Antwerpen goed bij elkaar. Als de burgemeester zou vertrekken, dan moet diegene die hem opvolgt dat met dezelfde spirit doen. Dat zou Jinnih Beels als geboren verbinder kunnen doen, maar er zijn ook politici uit andere partijen die dat zouden kunnen. We kennen ook de verkiezingsuitslag", zegt Meeuws.

De voorzitter van de SP.A Antwerpen geeft ook mee dat hij ervan uitgaat dat nu de stress van de voorbije verkiezingscampagne is verdwenen, er een kandidaat zal gevonden worden voor het nog niet ingevulde derde schepenambt voor SP.A in Antwerpen.

"We gaan nu met alle leden van de fractie spreken. De fractie is een en ondeelbaar. We zitten met vier mensen in de gemeenteraad. Ieder gemeenteraadslid heeft het recht om het schepenambt op te nemen. Ik denk dat we deze zomer een kandidaat zullen hebben die het derde schepenambt zal opnemen in Antwerpen", aldus Meeuws. Na de vorming van het nieuwe stadsbestuur in Antwerpen vorig jaar weigerden de fractieleden het derde schepenambt voor SP.A op te nemen uit onvrede met het bereikte bestuursakkoord.

Bekijk het gesprek met Tom Meeuws uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen