Vleermuisvriendelijke rode lampen in Zillebeke

Inwoners van Zillebeke bij Ieper zullen vanaf woensdag merken dat uit sommige straatlampen in hun dorp een ongewoon rood licht komt. Ze zijn niet kapot ... Er zitten nieuwe vleermuisvriendelijke lampen in. Dankzij die verlichting zullen vleermuizen minder snel gedesoriënteerd geraken.

In Zillebeke zitten er veel vleermuizen. Die zitten in het Hogebos, in de buurt van oorlogsherdenkplaats Hill 60. Die vliegen via de vijverbeek naar Zillebekevijver en de vestingen om te jagen op insecten. Maar in Zillebeke-dorp raken ze de weg soms kwijt door het felle licht van de oude verlichtingspalen. "Daardoor geraken de vleermuizen  gedesoriënteerd", zegt schepen van Natuur in Ieper Valentijn Despeghel. "Met die rode vleermuislampen mag dat geen probleem meer zijn. Die zijn in Nederland bijvoorbeeld ook al uitgetest en ze bewijzen hun nut."

Ook in Aalter

Ook in Aalter gebruiken ze al rode straatlampen die veiliger zijn voor vleermuizen.

Meest gelezen