Videospeler inladen...

Brussels en Waals Parlement leggen eed af, federale regering heeft (heel even) een minister minder

In Brussel en Namen leggen vandaag de parlementsleden van het Brusselse en Waalse Parlement de eed af. Daar komen heel wat formaliteiten bij kijken. Zo heeft federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) even ontslag moeten nemen, om de eed af te kunnen leggen in het Waals Parlement. Morgen zou Bellot de eed als minister opnieuw afleggen bij de koning. 

In het Brusselse halfrond leggen vandaag de 89 Brusselse parlementleden de eed af. Daarbij wordt het oudste parlementslid tijdelijk aangesteld tot voorzitter. In Brussel is dat Pierre Kompany van de CDH, burgemeester in Ganshoren, en ook bekend als de vader van voetballer Vincent Kompany.  

Het parlement in de hoofdstad ziet er na de verkiezingen op 26 mei helemaal anders uit, met meer dan de helft nieuwe parlementsleden, twee nieuwe partijen (DierAnimal en Agora) en maar liefst vijf éénmansfracties. Tenminste, als we daarbij ook de PVDA'er rekenen die formeel niet bij de Franstalige partijgenoten van PTB/PVDA kan horen, maar in de praktijk wel samenwerkt met hen. Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) legde de eed niet af, omdat die functie naar eigen zeggen niet te combineren is met zijn taak als burgemeester.

(Lees verder onder de afbeelding)

Pierre Kompany

In het Brussels Parlement zetelen ook 17 Nederlandstaligen. Maar liefst zeven van hen zijn nieuw, acht waren al lid. Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt (Groen) en minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) keren terug naar Brussel, na vijf jaar op het Vlaamse niveau. 

Een Brusselse regering is er overigens nog niet. Die wordt eerst apart gevormd in beide taalgroepen. Aan Nederlandstalige kant hebben Groen, Open VLD en One.brussels (SP.A) al een akkoord. Aan Franstalige kant gaat de PS waarschijnlijk samen met Ecolo, aangevuld met ofwel MR ofwel DéFI. Open VLD laat alvast duidelijk verstaan dat ze de Franstalige zusterpartij MR wil zien meebesturen in de hoofdstad. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) verwacht geen nieuwe regering voor 21 juli, ook omdat de Franstalige partijen rekening willen houden met de formatie in Wallonië. 

Bekijk hier nog eens de samenstelling van het Brussels Parlement: 

Videospeler inladen...

Voor één dag geen minister

Ook in Wallonië leggen de 75 parlementsleden vandaag de eed af. Daar is Chistophe Collignon van de PS tijdelijk voorzitter, tot wanneer een nieuwe coalitie het levenslicht ziet.

(Lees verder onder de afbeelding)

De nieuwe leden van het Waals Parlement gingen al even op een groepsfoto.

Om de eed af te kunnen leggen in het Waals Parlement moest federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) één dag ontslag nemen uit de regering. Partijgenoot Sophie Wilmès neemt tijdelijk zijn taak over, tot Bellot opnieuw de eed aflegt bij de koning, wat waarschijnlijk morgen al gebeurt. Dat doet Bellot om er zeker van te zijn dat hij in het Waals Parlement kan zetelen, mocht hij na de formatie niet opnieuw minister worden op federaal niveau. Vanaf morgen wordt zijn zitje in het Waals Parlement tijdelijk ingevuld door zijn opvolger. 

De eedaflegging in Vlaanderen vindt plaats op 18 juni, de Kamer volgt 2 dagen later en de Senaat op 4 juli.

Bekijk hier nog eens de samenstelling van het Waals Parlement: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen