Deze cartoon van "Chinese Banksy" duikt op in alle Hongkongbetogingen: de tekening ontleed 

Een cartoon van Badiucao, ook wel de Chinese Banksy genoemd, wordt wereldwijd meegedragen in betogingen tegen de Chinese bemoeienis in Hongkong. Ook in Brussel. Badiucao zelf woont na bedreigingen intussen in Australië.

De Chinese cartoonist met als schuilnaam Badiucao liet nog maar enkele dagen geleden zijn masker zakken om zijn echte gezicht te tonen. Hij werd dan ook vaak vergeleken met de Britse streetartist Banksy, die zijn identiteit nog altijd afschermt.  Badiucao hoopt dat hij minder gevaar loopt, nu zijn gezicht bekend is.

Lees verder onder de foto

AFP or licensors

Op 4 juni was het 30 jaar geleden dat de Chinese overheid met geweld een eind maakte aan het studentenprotest op het Tienanmenplein in Peking. Het was een Taiwanese documentaire over die gebeurtenissen die Badiucao naar eigen zeggen politiek wakker schudde, terwijl hij rechten studeerde in Shanghai. 

Nu wordt een tekening van Badiucao meegedragen in betogingen tegen de groeiende Chinese bemoeienis in Hongkong, hoewel de stadstaat grotere vrijheid was beloofd. Afgelopen weekend kwam een miljoen mensen op straat in Hongkong om te protesteren tegen de wettelijke mogelijkheid om verdachten uit te leveren aan het Chinese centrale gezag.  Vandaag, dinsdag, is nieuw protest gepland.

Lees door onder de tekening

De affiche van Badiucao verwijst direct naar het protest van juni 1989, met de beroemde man die voor een tank staat, maar nu met een gele paraplu in de hand, hét symbool van het Hongkongse verzet tegen Peking. Intussen tikt de klok en hangen er kettingen klaar voor wie uitgeleverd dreigt te worden aan de Chinese autoriteiten.

Ook elders in de wereld waren er manifestaties, ook in Brussel, en ook daar dook de rood-zwarte affiche op.  

Lees verder onder de tekening

Badiucao roept collega-cartoonisten op om de "tankman" van Tienanmen opnieuw te tekenen en probeerde (tevergeefs) een herdenkings-emoji op Twitter te krijgen. Zelf staat hij bekend om zijn scherpe politieke tekeningen, vooral in rood en zwart, waarbij hij soms de beeldtaal van de communistische partij verdraait.

Hij neemt vaak de persvrijheid en de Chinese president Xi Jinping op de korrel.  Hierboven laat hij Xi Winnie de Poeh neerschieten. De president wordt op sociale media vaak met de beer vergeleken, met als gevolg dat de laatste Winnie de Poeh-film "Christopher Robin" vorig jaar verboden werd in China.

Badiucao maakt ook schilderijen, bijvoorbeeld een teder dubbelportret van de intussen overleden Nobelprijswinnaar voor de vrede Liu Xiao Bo - in gevangenisplunje - en zijn vrouw.  

Lees verder onder de tekening

Eind vorig jaar werd een tentoonstelling met politieke cartoons van Badiucao in Hongkong van hogerhand stopgezet. Daarna werden hij en zijn familie bedreigd. Nu verblijft Badiucao in ballingschap in Melbourne, Australië. Ook die andere kritische Chinese kunstenaar Ai Weiwei woont niet meer in China, maar in Duitsland.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen