Facebook/Gladiolen - Thomas Geuens

Herbruikbare bekers op Gladiolen zijn ook zonder waarborg een succes: "Maar 5 bekers moeten opruimen"

Het muziekfestival Gladiolen in Olen ging dit jaar plasticvrij, met een systeem van herbruikbare wisselbekers. En dat bleek een groot succes, ook zonder een waarborg. Mensen kregen er met andere woorden niets voor terug als ze hun beker weer inleverden. "We hebben 's nachts maar 5 bekers van de grond moeten oprapen, in plaats van met sneeuwschoppen duizenden bekers in vuilniszakken te moeten gooien", zegt organisator Kristof Geens aan StuBru. "De mensen zijn hier klaar voor."

Afgelopen weekend vond de 20e editie van het muziekfestival Gladiolen in de Kempense gemeente Olen plaats. Met een nieuwigheid: het festival ging helemaal plasticvrij, met een systeem van wisselbekers voor drank. En dat was een groot succes. Organisator Kristof Geens legde vanmorgen bij StuBru uit hoe het systeem in zijn werk ging.

"We hebben geïnvesteerd in 30.000 herbruikbare bekers voor wie een pintje of frisdrank bestelde. Als hun drankje op was, konden mensen hun beker terug inleveren in de 60 inzamelpunten die we op het festivalterrein gezet hadden. Er liepen ook teams rond om de bekers in te zamelen. De bekers werden vervolgens industrieel gereinigd en weer naar de toog gebracht, zodat ze opnieuw konden worden gebruikt."

De wisselbekers waren een enorm succes, vertelt Geens. Zelfs zonder een waarborg, mensen kregen er dus niets voor terug als ze hun drankbeker inleverden. "Anders moeten we met een heel team om 3 uur 's nachts duizenden bekers met sneeuwschoppen van de grond scheppen en in vuilniszakken gooien. Ik denk dat we nu 5 bekers hebben moeten oprapen, iedereen kon snel zijn bed in." Het was ook voor het publiek een fijnere festivalervaring. "Het was veel aangenamer om niet door een laagje bekers te moeten stappen."

"Mensen zijn hier klaar voor"

Speciaal was een ondergronds buizensysteem om de bekers op te vangen en te transporteren. "Je kan het vergelijken met het eendjeskraam op de kermis, buizen waar water door stroomt, waar je je beker in kan leggen, en die beker belandt dan bij de afwas-unit. Dat heeft fantastisch gewerkt. We hebben een deel van dat systeem open laten liggen, we zagen dat er de hele tijd mensen stonden naar te kijken.

Geens is vooral het publiek van Gladiolen dankbaar, dat heel enthousiast was. "We merken dat de mensen hier klaar voor zijn. We hebben bewezen dat er heel veel mogelijk is als organisatie en publiek goed samenwerken." Volgend jaar wil het festival opnieuw met wisselbekers werken.

Vanaf volgend jaar zijn wegwerpbekers op festivals verboden. Iedere organisator moet dan op zoek naar andere methodes om bekers te recycleren of opnieuw te gebruiken. 

Meest gelezen