Zoektocht naar vermiste Belg in Australië levert voor derde dag op rij geen resultaat op

"De zoektocht naar de vermiste Belg Théo Hayez in Australië is voor vandaag gestaakt", dat heeft correspondent Eveline Masco aan VRT NWS gezegd. "Tot nu is er nog geen resultaat." In de zoektocht naar de Belg focust de Australische politie zich op twee plaatsen in de stad Byron Bay, waar de jongeman eind mei voor het laatst gezien is. 

“Voor de derde dag op rij zijn er heel wat mensen op de been gebracht”, vertelt Masco. “Reddingswerkers, politie maar ook heel wat vrijwilligers zijn van ‘s ochtends in de weer." Maar ondertussen is het avond in Australië. "De zoekactie is voor vandaag opnieuw gestaakt." Ook deze derde dag heeft nog geen doorbraak opgeleverd. 

Het is een moerassig gebied, er ligt veel bosland, dat maakt het zoeken minder makkelijk

Eveline Masco

Dankzij informatie van de telefoon van de 18-jarige Belg hebben de rechercheurs beslist om zich in hun zoektocht te focussen op twee plaatsen, het oosten van het centrum van Byron Bay en in de bossen in het noordoosten van de stad. "Het is een moerassig gebied, er ligt ook veel bosland, dat maakt het zoeken minder makkelijk”, voegt Masco toe. 

"Uit onze meest recente gegevens blijkt dat de telefoon in deze gebieden is gebruikt", verklaart Matthew Kehoe, de hoofdinspecteur die belast is met de zaak. "We hebben nog niets belangrijks gevonden, maar de zoektocht gaat verder." 

We hebben nog niets belangrijks gevonden, maar de zoektocht gaat verder

Hoofdinspecteur Matthew Kehoe

“Er worden erg veel camerabeelden gebruikt, die van het tankstation in de buurt maar ook die van bijvoorbeeld privécamera’s”, aldus Masco.  “Aan de hand van die beelden hebben ze zijn passen kunnen traceren van het moment dat hij de bar heeft verlaten, tot pakweg een 20 minuten later waarop het spoor plotseling stopt.”

“Er is wel een aanwijzing van de richting waarin hij verdwenen is na de bar. En dat was wel degelijk in de richting van zijn hostel. Maar of hij daar ooit is aangekomen, is op dit moment niet duidelijk", vertelt Masco.

Zoektocht leeft in Byron Bay

“Het is een groot land, maar ook de nationale media heeft het opgepikt”, gaat Masco verder. “In Byron Bay leeft de zoekactie heel erg. Zo helpt de lokale bevolking mee met de acties en brengen de mensen eten voor de vrijwilligers die meehelpen. En er is iemand die zijn drone vrijwillig heeft aangeboden om via de lucht mee te kunnen zoeken.”

Volgens Masco heeft de familie een crowdfundingsactie opgezet om mee geld in te zamelen om de hele actie te financieren. “Er komt ook ongelooflijk veel respons via sociale media.” 

Théo Hayez laatst gezien op 31 mei

De jongeman werd het laatst gezien op 31 mei, toen hij een nachtclub in Byron Bay verliet. In de vroege uurtjes van 1 juni was hij nog actief op WhatsApp. Sindsdien is er geen spoor meer van hem. Zijn persoonlijke spullen werden teruggevonden in de hostel waar hij verbleef.

Théo Hayez kwam eind vorig jaar aan in Australië met een werkvisum en moest deze week terug naar België keren. De Belgische ambassade in Canberra staat in nauw contact met de lokale politie van Byron Bay, een populaire badplaats aan de oostkust van Australië in de staat New South Wales.

Byron Bay

Meest gelezen