2.600 dozen verdacht speelgoed ontdekt in Wevelgem

In een winkel in Wevelgem zijn 2.600 dozen verdacht speelgoed aangetroffen en in beslag genomen. Waarschijnlijk is het namaak uit China. De douane en de federale overheidsdienst Economie controleerden de winkel na een tip en deden de ontdekking.

De douane en de federale overheidsdienst Economie vonden maar liefst 2.600 dozen verdacht speelgoed in een winkel in Wevelgem. De controle kwam er na een tip. De controleurs vermoeden dat het om namaak uit China gaat.

Uitzonderlijke samenwerking

Voorkomen dat namaak het land binnenkomt, is een van de taken van de douane. De controle gebeurt in de regel in havens of op luchthavens. "Dat er in een winkel werd gecontroleerd is uitzonderlijk", zegt Francis Adyns van de douane. De ontdekking was dan ook een uitzonderlijke samenwerking tussen de federale overheidsdienst Economie en de douane. Leden van die diensten bezochten de winkel na een tip.

Niet goed voor onze kinderen

Producenten van het echte merk zien natuurlijk niet graag dat namaak wordt geproduceerd. Het echte merk loopt er schade door op. De namaak is vaak ook minderwaardig van kwaliteit. Bij speelgoed kan dat betekenen dat de namaak gevaarlijk is voor kinderen. Omdat de kleuren afgeven bijvoorbeeld, als een kind het product in de mond stopt. "Het is ook al gebeurd dat elektronische onderdelen in brand vliegen", zegt Adyns.

Het onderzoek loopt

Het onderzoek is bezig. Bij een vermoeden van namaak wordt de merkhouder erbij gehaald en die moet dan uitsluitsel geven of het wel degelijk namaak is. Als dat zo is, dan worden die zaken in beslag genomen en op kosten van de merkhouder vernietigd. De luchthaven van Wevelgem is natuurlijk dichtbij de vindplaats, maar of die luchthaven een rol heeft gespeeld bij het binnensmokkelen van de dozen wordt momenteel uitgezocht. 

Meest gelezen