BELGA/WARNAND

1.000 werknemers bij Asco Zaventem nog twee dagen langer werkloos door hacking bedrijf

De 1.000 werknemers bij Asco in Zaventem moeten nog twee dagen langer thuisblijven door de cyberaanval op het bedrijf. De directie heeft de tijdelijke werkloosheid door overmacht verlengd tot vrijdag, zo meldt de christelijke vakbond ACV.

Asco is een bedrijf dat vliegtuigonderdelen maakt, onder meer voor het nieuwe gevechtsvliegtuig F-35, en heeft in verschillende landen vestigingen. Het bedrijf werd vorige week vrijdag slachtoffer van een cyberaanval. Daarbij werd er "ransomware" gevonden op de computers. Hackers vragen daarbij losgeld om de geblokkeerde computers weer vrij te geven.

De 1.000 werknemers in het bedrijf konden daardoor de afgelopen dagen niet aan het werk. Gisteren zei het bedrijf dat de tijdelijke werkloosheid door overmacht tot vandaag zou duren. Maar volgens de christelijke vakbond ACV is de werkloosheid nu verlengd tot en met vrijdag. Ook in de andere vestigingen in het buitenland wordt er niet gewerkt. 

Asco zelf zei gisterenavond dat het "alle mogelijke stappen onderneemt om het incident zo snel mogelijk af te handelen". Het doet hierbij onder meer een beroep op externe IT-experten. Ook de politie is met de zaak bezig.

Meest gelezen