Ook oppositieleider Aleksej Navalny werd opgepakt bij de betoging.
AFP or licensors

Betoging voor persvrijheid in Moskou: 400 demonstranten opgepakt

Bij een betoging van enkele honderden mensen in Moskou, in Rusland, zijn zeker 400 demonstranten opgepakt. De betogers waren vooral journalisten. Ze kwamen op straat om de vervolging aan te klagen van onderzoeksjournalist Ivan Goloenov, bij wie drugs in het appartement geplant werden door de politie. Gisteren werd de journalist totaal onverwacht vrijgelaten.

Zo'n 1.200 mensen waren verzameld in het centrum van Moskou. De betoging was initieel gepland om te protesteren tegen de arrestatie van Ivan Goloenov, een prominente onderzoeksjournalist die allerlei verhalen over corruptie en machtsmisbruik aan het licht bracht. Maar Goloenov werd gisteren geheel onverwacht vrijgelaten. "Een gebrek aan bewijzen," volgens de minister van Binnenlandse Zaken.  

Journalisten opgepakt

Maar wie had gehoopt dat de toegeving van de Russische autoriteiten een keerpunt zou betekenen voor de persvrijheid en het recht om demonstreren, werd vandaag al snel met de neus op de feiten geduwd. De betoging kreeg geen toestemming, en dus was de politie in Moskou massaal aanwezig. Een voor een werden demonstranten opgepakt. Onder hen oppositieleider Aleksej Navalny, maar ook veel journalisten.

Dat de Russische autoriteiten terugkomen op de beslissing om Goloenov aan te houden, is een ongeziene wending. Russische journalisten en oppositiepolitici krijgen vaak te maken met in scène gezette beschuldigingen en gefabriceerde bewijzen. 

De staat buigt voor de straat

Maar tegen de aanhouding van Goloenov werd massaal geprotesteerd in Rusland. Drie grote kwaliteitskranten openden met dezelfde voorpagina met daarop de boodschap "Ik ben/wij zijn Ivan Goloenov", er werd betoogd in Moskou en zelfs journalisten van de Russische openbare omroep spraken hun steun uit voor Goloenov. Dat wijst erop dat zij wellicht van het Kremlin toestemming kregen om zich over de zaak uit te spreken en dat dus ook de politieke macht inzag dat de zaak tegen Goloenov onhoudbaar was.

Wie er een rekening te vereffenen had met Goloenov en waarom hij precies werd aangehouden, weten we niet. Minister van Binnenlandse Zaken Kolokolstev zegt dat enkele agenten die betrokken zijn bij de zaak, en dus bewijzen hebben gefabriceerd, op non-actief zijn gezet. Hij vraagt ook president Poetin om de verantwoordelijke politiechef te ontslaan. Velen vermoeden dat Goloenovs aanhouding een vergelding is voor zijn onderzoek naar de maffieuze praktijken in de begrafenisindustrie in Moskou.

Het voortschrijdend inzicht van de Russische autoriteiten lijkt een kantelpunt, maar na de betoging van vandaag is opnieuw duidelijk dat het slechts een uitzondering was. De Russische krant Vedomosti schrijft: "De zaak tegen Goloenov is afgelopen. Maar de strijd tegen het systeem waarin dergelijke wetteloosheid mogelijk is, is nog maar net begonnen. Anders zullen zulke zaken noodzakelijkerwijs blijven en blijven komen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen