Buurtbewoners mogen weer naar huis na brand in recyclagebedrijf Kampenhout

De brand in recyclagebedrijf Renewi in Kampenhout is onder controle. De buurtbewoners die waren geëvacueerd, mochten rond 20 uur weer naar huis. Door de brand was het gemeentelijk rampenplan in Kampenhout, Haacht en Boortmeerbeek afgekondigd.

Gisteren brak er brand uit in het recyclagebedrijf. De brandweer wilde de loods vandaag verder gecontroleerd laten uitbranden. Maar toen de regen vanochtend de brand begon te vertragen, werd besloten het brandproces te versnellen. Dat veroorzaakte meer rookontwikkeling, maar door de weersomstandigheden bleef die rook laag hangen.

De gemeente Kampenhout besloot het rampenplan af te kondigen. Binnen een straal van een paar kilometer rond het bedrijf werden mensen geëvacueerd. "Zowel in Kampenhout, Haacht als Boortmeerbeek moeten we de gezondheid van de mensen waarborgen. De veiligheidszone loopt van Kampenhout-Sas tot aan de brandweerkazerne langs de spoorweg van Haacht. We vangen de mensen op in sporthal Den Dijk in Haacht tot de rook opnieuw vermindert", zei burgemeester Kris Leaerts (CD&V).

Geen overschrijdingen 

"De bluswerkzaamheden zijn afgerond en bij metingen buiten het gebouw zijn er geen overschrijdingen van giftige stoffen vastgesteld in de lucht", melden de gemeentebesturen woensdagavond. "Ramen en deuren mogen weer open, en ventilatiesystemen mogen weer ingeschakeld worden. De geur kan wel nog lang blijven, maar is niet schadelijk. De bewoners doen er goed aan hun woningen zorgvuldig te verluchten."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen