Reporters

Minder kandidaten geslaagd voor examens van middenjury

Het aantal jongeren dat een diploma middelbaar onderwijs haalt via de centrale examencommissie, of de zogenoemde middenjury, is vorig jaar voor het eerst in jaren gedaald. Dat blijkt uit het jaarrapport van de commissie dat de Tijd kon inkijken. Vorig jaar haalden ruim 1.300 jongeren een diploma via de middenjury, in 2017 waren dat er nog 1.700.

De daling is vooral een gevolg van de hervorming van het examen voor het beroepsonderwijs. Jongeren moeten daarbij niet langer enkel een examen afleggen voor de algemene vakken, maar ook aantonen dat ze genoeg praktijkervaring hebben. En omdat heel wat kandidaten die nog niet hebben, duurt het ook langer voor ze hun diploma behalen. 

"Jongeren kozen vaak voor het examen beroepsonderwijs omdat de algemene vakken gemakkelijker zijn", zegt Griet Van den Eynde van de centrale examencommissie. "Ze wilden dan gaan voortstuderen, maar met dat diploma waren ze daarop eigenlijk onvoldoende voorbereid. Om de jongeren beter te kunnen oriënteren is beslist om de hervorming van het examen door te voeren."

Ondanks de daling van het aantal uitgereikte diploma's werpt het nieuwe examen dus wel zijn vruchten af, stelt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Kandidaten leren nu een meer toekomstgerichte keuze te maken. "Als je kiest voor het beroepsonderwijs moet je klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Als je kiest voor het algemeen of het technisch onderwijs betekent dat dat je klaar bent om de sprong te maken naar het hoger onderwijs."   

Meest gelezen