Fluvius start op 1 juli met de uitrol van de digitale energiemeter

Distributienetbeheerder Fluvius begint volgende maand met de uitrol van de digitale meters voor elektriciteit en aardgas. Voor eind 2022 zullen al 1,8 miljoen digitale meters actief zijn.

De vervanging van de oude analoge meters is nodig omdat die binnenkort niet langer gemaakt zullen worden. Bovendien hebben de digitale meters een hele reeks voordelen en kunnen ze uitgebreid worden met allerlei extra toepassingen. 

Zo zullen de consumenten voortaan veel meer details krijgen over hun dagelijks verbruik. Fluvius moet ook niet meer langskomen voor een meteropname, want die gebeurt op afstand. Voor budgetmeterklanten komt er een nieuw systeem,  aanvullend op het werken met betaalkaarten, en de eigenaars van zonnepanelen krijgen ook meer zicht op hun reële productie en afname. 

Fluvius installeert een standaard digitale meter, maar die kan uitgebreid worden met apps van energieleveranciers met toepassingen die het mogelijk moeten maken om het energieverbruik te sturen en zo te besparen. De meters moeten ook de overgang naar een decentraal energiesysteem met hernieuwbare energie en opslag mogelijk maken. 

Wanneer?

Vanaf 1 juli zullen 50.000 meters per maand geplaatst worden. De prioriteit gaat daarbij naar volgende groepen:

  • Mensen die bouwen of grondig verbouwen krijgen meteen een nieuwe meter en betalen, net als vroeger, voor de plaatsingskost.
  • Mensen met zonnepanelen en budgetmeterklanten worden door Fluvius gecontacteerd om een afspraak te maken om de nieuwe meters te plaatsen. De plaatsing is gratis. 
  • Als een oude meter stukgaat, dan plaatst Fluvius meteen een nieuwe digitale. Zoals vroeger is de vervanging gratis.
  • Consumenten die sneller dan gepland een digitale meter willen, kunnen die krijgen maar moeten dan wel voor de installatie betalen. 

De terugdraaiende teller

Eigenaars met zonnepanelen zullen - na een tussenkomst van de politiek - 15 jaar kunnen blijven genieten van de terugdraaiende teller. Dat gebeurt voortaan virtueel: de elektriciteit die je op het net zet, wordt afgetrokken van wat je van het net haalt. Het resultaat is hetzelfde. 

Wie sneller wil overstappen naar een systeem zonder prosumententarief (de vergoeding voor het gebruik van het net) kan dat meteen doen. Vanaf 1 juli maakt de VREG een simulatie beschikbaar voor de zonnepaneeleigenaars, zodat zij kunnen uitrekenen wat voor hen het voordeligst is. 

Samen met Fluvius organiseert de Vlaamse overheid een informatiecampagne om het brede publiek te informeren. Daartoe werd de website digitalemeter.be grondig vernieuwd. De campagne loopt onder de slogan "Met een digitale meter moét je minder en kán je meer". Vlaams minister van Energie Lydia Peeters hoopt dat met de campagne de verkeerde opvattingen over de nieuwe meter uit de wereld geholpen kunnen worden.  De kost van de hele operatie wordt over vele jaren gespreid en komt op ongeveer 27 euro per gezin per jaar; dit wordt verrekend via de distributienettarieven.

Meest gelezen