Deepfake video met Mark Zuckerberg brengt Facebook in verlegenheid

Een deepfake video waarin Facebook-CEO Mark Zuckerberg te zien is hoe hij opschept over de miljarden aan data die hij bezit en controleert, brengt Facebook in een lastig parket. Eerder had de sociaalnetwerksite een dergelijke, valse video van de Amerikaanse leider van de Democraten Nancy Pelosi niet verwijderd en dus kon het bedrijf niet anders dan ook dit filmpje online laten staan.

Deepfake video is een fenomeen dat steeds vaker zal opduiken. Het gaat eenvoudig gezegd om een valse video, waarin de persoon in beeld dingen zegt die hij of zij nooit gezegd heeft. Er zijn verschillende technieken.

In dit specifieke geval is een origineel beeld van een mededeling van Zuckerberg gemanipuleerd. Een acteur sprak daarna de tekst in, die dan gesynchroniseerd werd met de lippen van Zuckerberg. Wie niet weet dat het om valse inhoud gaat, ziet nauwelijks een verschil:

De video is een onderdeel van een kunstwerk. Dat moet de toeschouwer duidelijk maken hoe mensen kunnen gemanipuleerd worden op sociale media. De makers zetten het filmpje op Instagram, dat eigendom is van Facebook.

Velen gingen ervan uit dat Facebook het filmpje meteen offline zou halen, maar dat gebeurde niet. Volgens de sociaalnetwerksite past het bedrijf zijn reglement toe: filmpjes die vals blijken te zijn, worden niet meer aangeraden aan gebruikers en worden geschrapt van lijsten met populaire of interessante berichten.

Eigenlijk kon Facebook niet anders dan de video online laten staan, want een paar weken geleden weigerde het sociaalnetwerk om een valse video van Nancy Pelosi offline te halen. Pelosi is de leider van de Democraten in de VS.

Het filmpje was doelbewust vertraagd, zodat het leek dat Pelosi stamelde.  De politica eiste dat Facebook het filmpje weghaalde, maar dat deed het bedrijf dus niet.

Deepfake weren?

Pelosi nam er uiteindelijk vrede mee, maar zei wel: "Facebook laat iets online staan waarvan het weet dat het niet echt is. Ze liegen eigenlijk tegen hun gebruikers." 

Het zal meer en meer voorkomen dat de echtheid van video in vraag wordt gesteld. Velen vinden dan ook dat Facebook strenger moet optreden en deepfake video simpelweg moet weren. 

De gebruiker is ondertussen gewaarschuwd, want de technieken worden steeds beter. Of hebt u bij het zien van onderstaande video door dat Kim Kardashian niet écht opschept over hoe haar fans haar rijk hebben gemaakt?

Meest gelezen