Videospeler inladen...

Drinkwater stockeren in de ondergrond als oplossing voor tekort in zomer? De Watergroep test het uit in Diksmuide

De Watergroep, producent van drinkwater, wil met een proefproject testen of het rendabel is om drinkwater in ondergrondse lagen op te slaan om het in de zomer te kunnen oppompen wanneer er extra vraag is. In de buurt van Diksmuide test de drinkwaterproducent nu of de grondwaterlaag daar voldoende capaciteit heeft om rendabel te zijn. 

“In het kader van de klimaatverandering zijn we op verschillende domeinen aan het werk”, zegt Kathleen De Schepper, woordvoerder van De Watergroep. ”Eén ervan is dat we willen nakijken hoe we het water dat beschikbaar is in de winter, efficiënter kunnen inzetten. Door de klimaatverandering verwachten we in de winter meer regen. Dat overtollige water loopt nu via riolering en waterlopen naar de zee. We gaan kijken of we dat water kunnen injecteren in de ondergrond. We willen dat water in de ondergrond opslaan, met de bedoeling om het in de zomer als er behoefte aan is, terug op te pompen en als drinkwater te gebruiken. In vaktermen heet dit ASR of Aquifer Storage and Recovery.”

Niveau grondwaterlaag staat niet hoog

Het water wordt dus niet in ondergrondse watertanks opgeslagen, maar in ondergrondse waterlagen geïnjecteerd.  “Aan het drinkwaterproductiecentrum  "De Blankaart" bij Diksmuide wordt het water in de sokkel geïnjecteerd”, zegt De Schepper. “De sokkel is de naam van de ondergronds laag. Het niveau daarvan staat niet zo hoog. We bekijken hoeveel ruimte er is om extra water te injecteren.”

Efficiënt en ecologisch

Het hele proefproject in Diksmuide omvat een aantal fasen.  “In eerste instantie hebben we vorige maand proefboringen gedaan”, legt De Schepper uit. “Nu gaan we via het oppompen kijken hoeveel capaciteit die grondlaag heeft. Dat is de eerste fase. Deze zomer gaan we op basis van die gegevens een haalbaarheidsstudie maken. In een tweede fase gaan we ook kijken naar de kwaliteit van het water. We willen ervoor zorgen dat het water dat we injecteren het evenwicht in de ondergrond niet verstoort. We moeten kijken hoe die lagen reageren op het geïnjecteerde water, qua chemische samenstelling. We gaan daar water vanuit de IJzer gebruiken. We zullen dat water een voorbehandeling geven zodat het in de ondergrond de ecologie niet verstoort en dat het bij het oppompen nog weinig behandeling nodig heeft.”

Nog niet voor volgend jaar

Als het proefproject slaagt, wordt het mogelijk om zonder impact veel water te stockeren. “Het voordeel is dat het ondergronds is en dus minder ruimtelijke impact heeft dan een spaarbekken uit te breiden of er een tweede aan te leggen”, zegt De Schepper.

“De eerste fase ronden we af tegen het einde van de zomer. Dan weten we of de capaciteit voldoende is en of het injecteren en oppompen daar economisch rendabel kan zijn. Aansluitend wordt de kwaliteit onderzocht. Wij doen dat project in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij. Voorlopig is er in Vlaanderen geen regelgeving rond deze techniek, dus die moet nog worden opgezet.”

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer dit systeem in de praktijk zou worden toegepast. ”Het is moeilijk om er een timing op te plakken”, besluit De Schepper. “Ik vermoed dat het nog wel een paar jaar zal duren vooraleer we dit in de praktijk kunnen brengen. Dat is vergelijkbaar met het bouwen van een spaarbekken, dat is ook een project van enkele jaren.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen