De helden van de dag: sergeant-majoor Frischko Friedemann (rechts) en korporaal-chef Christopher Seidel (links).

Duitse soldaten houden rijdende vrachtwagen tegen nadat chauffeur was overleden aan het stuur

Duitse soldaten hebben woensdag door een koelbloedige tussenkomst op de Autobahn 4 in de Duitse deelstaat Thüringen mogelijk een zwaar verkeersongeval kunnen voorkomen. De 41-jarige sergeant-majoor Friedemann Frischko reed zijn voertuig voor een rijdende truck met oplegger, waarin de 67-jarige chauffeur levenloos achter zijn stuur ineengestuikt zat.

"Korporaal-chef Christopher Seidel en ik waren op de A4 richting Dresden, toen we een 40-tonner zagen die tegen de vangrail reed en vervolgens zigzaggend terug op de weg kwam", legt Frischko uit.

Toevallig reed achter Frischko nog een ander militair voertuig van het 4e Versorgungsbataillons 142 uit Havelberg. "Zij konden naast de oplegger rijden. Ze zagen dat de trucker volledig was weggezakt".

De truck bolde aan een matige snelheid door een werfzone tussen Gera-Leumnitz en Ronneburg. Een van de soldaten probeerde eerst in de cabine van de truck te geraken. Toen hij daar niet in slaagde, begon Frischko zijn remmanoeuvre voor de truck en met succes. "Ik wilde dit doen om erger te voorkomen", verklaarde de militair.

Toen de truck zo goed als stilstond, kon de militair uit Havelberg de handrem van de truck optrekken. Een bijgesnelde spoedarts en de soldaten probeerden de 67-jarige chauffeur nog te reanimeren, maar voor hem kwam alle hulp te laat.

Meest gelezen