Laurie Dieffembacq

DVZ zet transmigranten af aan opvangcentrum in Haren

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft de voorbije dagen een aantal transmigranten die werden vrijgelaten uit het gesloten centrum 127bis, rechtstreeks afgezet voor het opvangcentrum Porte d'Ulysse in Haren. Dat zegt het burgerplatform BxlRefugees, dat het opvangcentrum beheert. Volgens BxlRefugees gebeurde dit zowel vrijdag, zaterdag, zondag als maandag. Bij DVZ bevestigt men de praktijk, maar verzekert men dat dit niet meer zal gebeuren.

De politie mag transmigranten maximaal 24 uur vasthouden in het gesloten centrum 127bis. In het verleden waren er al verhalen dat ze nadien opnieuw werden gedropt in het Maximiliaanpark in Brussel. Nu dus aan het opvangcentrum Porte d'Ulysse. Dat zit echter vol sinds de winterpiek, zegt het burgerplatform. Bovendien kwamen er vorige maand nog migranten bij die geweerd werden uit het Noordstation in Brussel.

Bij DVZ wijst men erop dat de migranten die dit weekend werden afgezet bij het opvangcentrum, illegaal in het land verblijven maar moeilijk tot zelfs niet kunnen worden teruggestuurd, bijvoorbeeld omdat ze afkomstig zijn uit Soedan of Eritrea, aldus woordvoerster Dominique Ernould. "Hen vasthouden in een gesloten centrum zonder uitzicht op uitwijzing heeft geen zin. Vanaf het moment dat deze personen geen internationale bescherming willen aanvragen en een asielprocedure opstarten, gaan we ervan uit dat we hen toch moeten opvangen. Vandaar dat de beslissing was genomen om hen naar Porte d'Ulysse te brengen".

Volgens de woordvoerster ging het om ongeveer 23 personen. DVZ informeert de migranten over de asielmogelijkheden, maar sommigen verkiezen desondanks geen asiel aan te vragen en hun illegale tocht naar Groot-Brittannië voort te zetten. Volgens de woordvoerster zal voortaan geval per geval worden bekeken, maar zullen er geen mensen meer gedropt worden bij het opvangcentrum in Haren.

Mehdi Kassou van het burgerplatform BxlsRefugees pleitte dinsdag voor een structurele oplossing voor de transmigranten. Hij wil daarover een gesprek met bevoegd staatssecretaris Maggie De Block. Maar haar kabinet houdt de boot voorlopig af en wijst erop dat er in het verleden al overleg is geweest. De regering houdt vast aan het standpunt om geen parallel circuit te creëren. Migranten kunnen kiezen om asiel aan te vragen in België, maar zij die hier illegaal verblijven, krijgen het bevel het grondgebied te verlaten.

Meest gelezen