Graaf Etienne Davignon schreef autobiografie: "Ik begon stap hoger dan veel mensen in de maatschappij"

Vrijdag verschijnt "Mijn drie levens" van Etienne graaf Davignon bij uitgeverij Lannoo. Daarin maakt hij een balans op van zijn leven, dat zo zegt hij, enorm snel is voorbijgevlogen. Davignon schreef het boek vooral voor zijn kinderen en (achter-) kleinkinderen. 

Minister van Staat Etienne Davignon (°Boedapest, 1932) is een telg uit een diplomatenfamilie. Hij begon zijn carrière ook als diplomaat, onder meer in Congo. Van 1977 tot 81 was hij ondervoorzitter van de Europese Commissie. In 1988 kwam hij aan het hoofd van de Generale Maatschappij en in 2003 was hij de tweede man van Suez-Tractebel. Hij stond ook aan de wieg van Brussels Airlines. Genoeg voer voor een goedgevulde autobiografie.  

Discrete pijproker

"Het belangrijkste kenmerk van mijn leven? Ik was altijd bezig", zegt Davignon. "Ik wil in mijn boek vertellen dat ik gepriviligeerd was, ik begon een stap hoger dan veel mensen in de maatschappij." De grootvader van Davignon was minister van buitenlandse zaken in de 19e eeuw. Zijn vader was diplomaat.

De publieke zaak was voor de familie, en voor de nog jonge Etienne, erg belangrijk. "Vanuit dat gepriviligeerde wilde ik iets schenken aan de gemeenschap", zegt hij, "niet alles hoefde voor mijzelf te zijn, ik wilde een balans tussen krijgen en geven. Ik heb kansen gekregen door de omstandigheden en de situatie".  

foto ec.europ.eu
© EC

Van laagste ambtenaar op de desk Afrika tot de Europese top

Davignon begon nog als jonge kerel zijn leven ernstig op te nemen toen zijn vader erg ziek was. Hij wilde zijn vader geruststellen dat hij niet verloren zou lopen. Na zijn studies en wat examens begon hij aan de desk Afrika op Buitenlandse Zaken, de minst belangrijke sectie van dat ministerie toen, want er was ook een kabinet van koloniën. De laagste ambtenaar moest naar Congo vertrekken, dat was Etienne Davignon.  

Als christendemocraat kreeg Etienne Davignon steun van CVP-kopstuk Leo Tindemans voor een taak bij de Europese Commissie. De 46-jarige was de jongste commissaris in de jaren 70. Zijn taak was de herstructurering van de oude industrieën. Het was de eerste keer dat Europa een crisis gezamenlijk aanpakte. 

Schoenen van ontevreden Fortis-beleggers

De moeilijkste ogenblikken beleefde Davignon tijdens de vergadering van Fortis-aandeelhouders in Tour en Taxis in Brussel. De schoenen van de gedupeerden misten op een haar na zijn hoofd. Hij geeft toe dat hij een fundamentele inschattingsfout maakte, die niet meer goed te maken viel. Het was een onherstelbare fout, het vertrouwen van de slachtoffers was weg.  

"De banken hebben toen hun macht misbruikt", bekent Davignon. Maar hij wijst er meteen op dat de situatie nu onvergelijkbaar beter is, veiliger gereguleerd. Voor 2008 waren er geen regels. 

Over 20 jaar bestaat België nog

Gevraagd of hij goede raad geeft voor de formateur antwoordt hij: "geloof dat het kan"! Over 20 jaar zal België nog bestaan, anders, maar nog altijd België. Uit onderzoek blijkt dat Walen en Vlamingen dezelfde besognes hebben. Helaas leren we elkaar maar laat in ons leven kennen. 

Bekijk hieronder het gesprek met Etienne Davignon in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen