Laurie Dieffembacq

Europese liberalen heten voortaan Renew Europe, onder invloed van president Macron 

De liberale familie in het Europees Parlement heet niet langer ALDE, maar Renew Europe. De fractie is door de komst van de beweging van de Franse president Macron de derde grootste. Volgende week moet duidelijk worden wie fractieleider Guy Verhofstadt opvolgt. 

Geen "liberaal" meer in de naam van de Europese liberalen. Dat is een tegemoetkoming aan de Franse president, die zijn beweging als een niet-traditionele centrumpartij profileert. Door de komst van de beweging van Macron, La République en Marche, is de liberale familie de derde grootste in het Europese halfrond, na de christendemocratische EVP en de sociaaldemocraten. Voor ons land maakt Open VLD deel uit van de fractie. 

Niemand wist eigenlijk waar ALDE voor staat. Daar brengen we nu verandering in

Hilde Vautmans, Europees Parlementslid voor Open VLD

Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) is tevreden met de nieuwe naam. "Renew Europe omschrijft precies waar wij voor staan. We zijn parlementsleden die strijden om Europa te vernieuwen, om te vechten voor een vrij en fair Europa. En Renew Europe stelt dat in twee woorden heel mooi voor. Niemand wist eigenlijk waar ALDE voor staat. Daar brengen we nu verandering in."

Fractieleider gezocht

Volgende woensdag stemmen de leden van Renew Europe wie Guy Verhofstadt opvolgt als nieuwe fractieleider in het Europees Parlement. Er zijn drie kandidaten: de Nederlandse Sophie in 't Veld (D66), de Zweed  Frederick Federlay en de Franse oud-minister Nathalie Loiseau.

Morgen al komen de vier grootste fracties in het Europees Parlement samen om te onderhandelen over het programma voor de nieuwe Europese Commissie. Ze doen dat in vijf werkgroepen. Vautmans onderhandelt voor de liberalen over buitenlands beleid, defensie en ontwikkelingssamenwerking.

Meest gelezen