Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Franse premier Edouard Philippe stelt regeerplannen voor: "De tijd dringt"

Niet president Macron, wel zijn eerste minister Edouard Philippe mocht de hervormingsplannen voorstellen. Daarmee gaat de regering deel twee in van de regeerperiode van Macron. Er komen nieuwe groene accenten en er zijn meer details bekend over de pensioenplannen.

"We zijn hervormers" zei eerste minister Edouard Philippe, en met wij bedoelde hij de hele meerderheid die president Emmanuel Macron rond zich heeft verzameld. Naar verluidt raakt president Macron de laatste tijd gefrustreerd, omdat zijn hervormingen niet snel genoeg gaan en onvoldoende tastbaar zijn. Maar dat de plannen ambitieus blijven, dat heeft premier Philippe woensdag nog eens duidelijk gemaakt. En, zei hij, "il y a urgence", het is dringend.

Ten eerste is er de ecologische ambitie. "Twaalf maanden van ecologische versnelling", kondigde de premier aan. "Misschien nemen sommigen mij niet ernstig op het vlak van ecologie" - de premier verwees naar zijn verleden als rechtse burgemeester van de havenstad Le Havre - "maar ik geloof rotsvast dat we groei en economie kunnen combineren met de toekomst van de planeet." Concreet berekent het alvast: Frankrijk gaat meer energie uit wind en water halen, en gaat de strijd aan tegen de verkwisting. Vanaf volgend jaar wordt alle wegwerpplastic alvast verbannen uit de overheidsdiensten.

Het huidige systeem is eenvoudig noch rechtvaardig 

premier Edouard Philippe

meer sociale rechtvaardigheid: de grondige pensioenhervorming komt eraan

Tweede grote ambitie is "meer sociale rechtvaardigheid". Dat zal zich uiten in nieuwe, strengere regels voor de werkloosheidsvergoeding. Voorts worden bedrijven gestimuleerd om contracten aan te bieden van onbepaalde duur. En er komt een "historische" bijkomende belastingvermindering van 5 miljard. Huisbelasting wordt afgeschaft en er komt een korting van 300 euro op de eerste schijf van de inkomensbelasting. 

Maar vooral: de beloofde en drastische pensioenhervorming komt er. In plaats van de 42 verschillende pensioenregimes nu zal er in de toekomst één systeem zijn voor iedereen, een pensioen met punten.

De basis blijft wel dezelfde: een repartitiesysteem net als bij ons. Dat betekent dat de werkenden bijdragen betalen voor de gepensioneerden. Maar voortaan zal "elke euro die bijgedragen wordt recht geven op een gelijk pensioenbedrag". Ongeacht je statuut (zelfstandig, loontrekkend of ambtenaar) of je werkgever dus. Opvallend: de wettelijke pensioenleeftijd wordt in Frankrijk NIET verhoogd en blijft op 62. Maar dan moet je wel de tering naar de nering zetten: wie meer pensioen wil krijgen, zal langer moeten werken. Hoeveel langer zei de premier er niet bij.

Medisch begeleide voortplanting voor iedereen

Er komen ook kleinere klassen met maximaal 24 leerlingen voor de kleuterschool en de eerste jaren lager onderwijs. In de moeilijk bereikbare gebieden komen er "maisons France service". Een soort toegangspoort waar de burger de openbare diensten kan bereiken. Niet via de laptop, maar met menselijk contact. Denk aan de post maar ook aan belastingsdiensten, de Franse RVA of VDAB...

In Frankrijk werd er ook uitgekeken naar een ethische discussie, over de toegang tot medisch geassisteerde voortplanting. Alle vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen zullen in de toekomst kunnen rekenen op medische ondersteuning, denk ondermeer aan in-vitrofertilisatie. Ook de ongehuwden en alleenwonenden, wat nu niet het geval is. Op ethisch vlak laat president Macron (excuseer, premier Philippe) zich dus van zijn progressieve kant zien.  

"Simplistisch en leugenachtig" zegt oppositie

Edouard Philippe kreeg een staande ovatie van zijn aanhangers in het parlement. De oppositie was minder onder de indruk. "Leugenachtig en simplistisch" noemt de centrumrechtse LR het. Nogal wat mensen wijzen erop dat de belastingen verminderen, maar dat niet duidelijk is waar de inkomsten dan wél gehaald zullen worden. "Bij de allergrootste bedrijven en bij anti-ecologische consumptie" vinden veel waarnemers net iets te vaag. Een woordvoerder van de uiterst-rechtse Rassemblement National noemde het "maatregeltjes waarvan we niet weten waar het geld vandaan moet komen." Critici zeggen ook dat de pensioenhervorming vooral als effect zal hebben dat een aantal hogere pensioenen - denk aan ambtenaren - in de toekomst lager zullen uitvallen.  

Toch zal de echte test niet in het parlement zijn - de stemming won Macron (euh Philippe) met de vingers in de neusgaten. Macron zit sinds zijn degelijke uitslag in de Europese verkiezingen - tweede partij op minder dan één procent van Le Pen - stevig in het politieke zadel. Tegenwind kan de regering vooral verwachten van de straat - denk aan de vakbonden of de gele hesjes. En van Europa, want het ziet er niet naar uit dat deze maatregelen het Franse begrotingstekort kleiner zullen maken. Wel integendeel.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen