Reporters

Hoe ga je binnen een relatie om met centen? Samen een rekening of net niet? "Open communiceren over geldzaken wordt onderschat" 

Praten over geld binnen koppels blijkt nog altijd een groot taboe en leidt zelfs vaak tot verhitte discussies. Hoe ga je binnen een relatie om met centen? Alles op een gemeenschappelijke rekening zetten, of niet? Relatiedeskundige en -bemiddelaar Rika Ponnet ziet in aparte rekeningen "ergens een motie van wantrouwen". "Mensen die alles op één rekening zetten, gaan ervan uit dat alles goed zal blijven gaan. Mensen die dat niet doen, zijn toch wat wantrouwig", legt ze in "Bij Debecker" op Radio 1 uit. 

"Onderschat", zo noemt Ponnet open communiceren over geldzaken bij koppels. "We hebben natuurlijk almaar vaker nieuw samengestelde gezinnen en andere samenleefvormen dan het huwelijk. Hoe ouder mensen zijn of hoe langer koppels samen zijn, hoe sterker het wij-verhaal doorweegt. Dan zie je een gemeenschappelijke rekening of alles in gemeenschap. Dat staat bijna symbool voor dat wij-verhaal. De jongere generaties vinden ook dat ik-verhaal ("een stukje autonomie, wat zijn mijn behoeften los van de relatie") belangrijk, en we proberen een evenwicht te vinden", legt Ponnet uit. 

Sommige mensen hebben behoefte aan veiligheid

Rika Ponnet over het wantrouwen

Ponnet noemt het niet noodzakelijk slecht dat je niet zegt tegen je partner hoeveel je op je (aparte) rekening hebt staan. "Maar... stel je de vraag: waarom wil je dat niet delen? Ergens zit daar toch een motie van wantrouwen onder, omdat je bijvoorbeeld beschaamd bent over je financiële situatie op latere leeftijd. Als je 50 bent en je staat op dat vlak niet ver, dan vind je dat soms gênant. Het hangt vaak samen met wat je vroeger thuis hebt gezien of meegemaakt. Sommige mensen hebben behoefte aan veiligheid. Een deel wil men dan veiligstellen waarbij er dan een wantrouwen is, want "wat als hij of zij vertrekt". Je houdt er voor jezelf rekening mee dat er slechte tijden kunnen aankomen. Mensen die in volle vertrouwen alles op één rekening zetten, gaan ervan uit dat alles goed gaat en goed zal blijven gaan."

Wie het meeste verdient, heeft het meeste beslissingsmacht

(lees voort onder de foto)

Wat nu als de ene meer loon verdient dan de andere binnen een relatie? "Er rust niet zozeer een taboe op geld, het is eerder dat we ons kwetsbaar voelen in onze positie", legt Ponnet uit. "Je ziet dat mooi waar er een groot inkomensverschil is. Uit onderzoek blijkt dat wie het meeste verdient, over het meeste belissingsmacht beschikt in een relatie. Voor grote aankopen en levenskeuzes (een woning, auto, enz.) kan wie het meeste verdient, daar het meeste doordrukken." 

Geen enkele regeling is de beste

Ponnet vindt het helemaal niet "onromantisch" om over financiën binnen een relatie te praten. "Wat is er onromantisch om in alle openheid die zaken te bespreken en effectief op termijn - hoe de relatie ook loopt - elkaar het beste te wensen en voor elkaar te zorgen?"  

Je moet erover praten. Praten helpt in deze

Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck

Michaël Van Droogenbroeck, financieel expert bij VRT NWS, benadrukt dat er geen kant-en-klare oplossing bestaat als het over geldbeheer gaat bij koppels. Geen enkele regeling is de beste. "Het is gewoon niét zwart of wit, het is afwegen en aftoetsen. Of je nu een gemeenschappelijke rekening hebt of niet, en alleen maar individuele rekeningen: je moet erover praten, die rekening op zich verandert dat niet." 

Herbeluister hier een deel van het gesprek met Rika Ponnet in "Bij Debecker":

Meest gelezen