Gent krijgt volgend jaar nieuw wetenschapsmuseum

In Gent opent de universiteit een museum waar ze haar wetenschappelijke collecties tentoon zal stellen. Om de bezoeker te tonen "dat wetenschap het resultaat is van vallen en opstaan, twijfel en verbeelding". Het GUM (Gents Universiteitsmuseum) opent in maart 2020, wanneer de grote Van Eyck-tentoonstelling opent in het MSK van Gent.

Rector Rik Van de Walle van de UGent zegt dat het museum de academische verwezenlijkingen van zijn universiteit niet wil ophemelen. "We willen alle aspecten van de wetenschap naar het grote publiek brengen en de mensen tonen waarover het gaat: prikkelende stellingen, feiten, vragen en experimenten."

De universiteit beschikt over de grootste academische erfgoedcollectie in Vlaanderen, met onder andere vinvis Leo, die onlangs in de Sint-Baafskathedraal werd tentoongesteld. Het GUM "wil op die weg verdergaan en zo de dialoog tussen kunst, wetenschap en samenleving versterken." Zo zullen bezoekers in het museum een vaatafgietsel van een paardenoog kunnen ontdekken en een Craniometer, waarmee psychologen het schedeloppervlak van patiënten maten.

Bezoekers zullen ontdekken hoe onderzoekers denken en welke uitdagingen ze ondervinden. "Geen verafgoding van briljante geesten maar een realistische schets van de wetenschappelijke praktijk", zegt directeur Marjan Doom. "Met al haar menselijke valkuilen en verteld vanuit een universitaire gemeenschap die het wetenschappelijk denken omhelst."

Het museum wordt gehuisvest in de Gentse Plantentuin, om de hoek van MSK Gent en S.M.A.K, en opent zijn deuren op zaterdag 21 en zondag 22 maart 2020.

Meest gelezen